Τα 5 βασικότερα συμπτώματα που υποδεικνύουν απώλεια δεδομένων

Η απώλεια δεδομένων στον υπολογιστή είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο ωστόσο δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτό σε όλη του την έκταση με δυσάρεστες επιπτώσεις. Πολλές φορές μπορεί να μην καταλάβουμε ότι χάσαμε κάποιο αρχείο στο σκληρό δίσκο πολύ απλά επειδή δεν το ψάξαμε, για να διαπιστώσουμε την απώλειά του. Ή μπορεί να νομίζουμε ότι το πρόβλημα είναι κάτι προσωρινό που θα διορθωθεί με τον καιρό. Το θέμα είναι, όμως, ότι τα πρώτα λεπτά ύστερα από την παρουσίαση προβλήματος στο δίσκο είναι καθοριστικά, για να μπορέσει να επιτευχθεί ικανοποιητικό data recovery. Αν περάσουν πολλές ώρες ή ακόμα και πολλές ημέρες και ο υπολογιστής συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά με το όποιο πρόβλημα έχει παρουσιαστεί, είναι πολύ πιθανό να γραφτούν άλλα αρχεία πάνω σε αυτά που διαγράφηκαν και τότε θα είναι αδύνατο να επιτύχουμε επαναφορά αυτών των αρχείων. Όσο τα δεδομένα παραμένουν ακόμα με φυσικό τρόπο στο δίσκο, η πόρτα της ανάκτησης δεδομένων παραμένει ανοιχτή. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά στον σκληρό μας δίσκο και ενδέχεται να έχουμε χάσει πολύτιμα αρχεία; Αν δούμε τα πέντε παρακάτω συμπτώματα, πρέπει αμέσως να κλείσουμε τον υπολογιστή μας και να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους τεχνικούς.

Θόρυβος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μας ανησυχήσει είναι ο θόρυβος στο δίσκο, όπως για παράδειγμα το επαναλαμβανόμενο κλικ. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει μηχανική βλάβη ή ακόμα και κάποια δυσλειτουργία στο δίσκο. Άλλος ανησυχητικός ήχος που συνδέεται με βλάβη στο hardware είναι το γρατζούνισμα του δίσκου.

Συνεχές rebooting

Ένα άλλο σύμπτωμα ότι κάτι δεν πάει καλά είναι το συνεχές rebooting του υπολογιστή. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πιθανώς λόγω ιού, και προσπαθεί να το διορθώσει χωρίς επιτυχία.

Ο υπολογιστής κολλάει

Αν ο υπολογιστής σας κολλάει, όταν προσπαθείτε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα, τότε υπάρχει πιθανότητα αυτό να συμβαίνει λόγω δυσλειτουργιών στο σκληρό δίσκο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι απαραίτητες, για να ανοίξει το πρόγραμμα. Αυτό ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα κάποιου κατεστραμμένου αρχείου ή conflict μεταξύ περισσότερων προγραμμάτων.

Δεν αναγνωρίζεται ο δίσκος

Ένα σύμπτωμα που πρέπει να σας προβληματίσει άμεσα, ειδικά αν πρόκειται για εξωτερικό σκληρό δίσκο, είναι το να μην αναγνωρίζεται. Κάτι τέτοιο υποδεικνύει την ύπαρξη ιού ή τη μη ορθή λειτουργία του δίσκου για διάφορους λόγους, όπως μηχανική βλάβη.

Δεν ανοίγουν αρχεία

Ένα αρχείο θεωρείται ότι έχει απολεσθεί όταν δεν είναι προσβάσιμο. Αυτός ο κανόνας είναι κάτι που πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν, επειδή βλέπουν το αρχείο να υπάρχει ως οντότητα μέσα σε κάποιο φάκελο και νομίζουν ότι η αδυναμία πρόσβασης σε αυτό είναι κάτι προσωρινό. Ωστόσο, αν το αρχείο δεν ανοίγει ή δεν μπορεί να αντιγραφεί, το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο δίσκο, το οποίο πρέπει να επιλυθεί άμεσα, αν δεν θέλετε να χάσετε το αρχείο για πάντα. Θα πρέπει επίσης να σας θορυβήσει η περίπτωση να ανοίγει το αρχείο αλλά να είναι σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για