Γνώριζαν επί 47 χρόνια ότι το ταλκ της Johnson & Johnson περιείχε καρκινογόνα ουσία…

Αποκαλυπτική έρευνα του Reuters έδειξε ότι ένα «αθώο» προϊόν που έχουν χρησιμοποιήσει στα παιδιά τους εκατομμύρια γονείς παγκοσμίως, περιέχει καρκινογόνες ουσίες. Πρόκειται για το Baby Powder της » Johnson & Johnson στα συστατικά του οποίο περιλαμβάνεται και αμίαντος που θεωρείται ύποπτος για την πρόκληση καρκίνου.

Η έρευνα που έκανε το Reuters είχε “αντίκτυπο” και στην μετοχή της Johnson & Johnson, η οποία υποχώρησε πάνω από 10% και πιθανότατα θα καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση της τα τελευταία 16 χρόνια.

Το πλέον ανησυχητικό ίσως είναι ότι, σύμφωνα με την εκτενή έρευνα του πρακτορείου, που βασίστηκε σε υπομνήματα, εσωτερικές αναφορές και άλλα εμπιστευτικά έγγραφα, στελέχη της J&J, γνώριζαν τουλάχιστον από το 1971 ότι τα προϊόντα της περιείχαν αυτή την μικρή ποσότητα αμίαντου.

Απαντώντας στα στοιχεία της έρευνας, η J&J εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι “οποιαδήποτε υπόνοια” ότι γνώριζε ή έκρυβε πληροφορίες για την ασφάλεια του ταλκ “είναι ψευδής”. “Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια να ξεχαστεί το γεγονός ότι χιλιάδες ανεξάρτητα τεστ αποδεικνύουν ότι το ταλκ μας δεν περιέχει αμίαντο, ούτε προκαλεί καρκίνο”, αναφέρει ο Έρνι Νιούβιτς, ο αντιπρόεδρος της, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η εταιρεία, παρά τις αποκαλύψεις, επιμένει ότι το Baby Powder δεν περιέχει αμίαντο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ασφάλεια του προϊόντος της.

Σύμφωνα με το Reuters, το 1976 η J&J διαβεβαίωσε την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι δεν εντοπίστηκε αμίαντος “σε κανένα δείγμα” του ταλκ που είχε παραχθεί από τον Δεκέμβριο του 1972 μέχρι τον Οκτώβριο του 1973. Όμως τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από τρία διαφορετικά εργαστήρια, μεταξύ 1972-75, βρήκαν αμίαντο στο συγκεκριμένο προϊόν.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για