Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «O Τσίπρας είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία»

Ακατάλληλο για την πρωθυπουργία της Ελλάδας χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας μάλιστα ότι η εκλογή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα».

Σε συνέντευξη που έδωσε στην οικονομική ιστοσελίδα Euro2day.gr, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν είπε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα, αλλά εκείνος μάλλον όχι.

«Αυτό θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα», εξήγησε, εκφράζοντας την άποψή του ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει επαρκώς ποια είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και ποια στην Ευρώπη όσον αφορά την Ελλάδα.

«Θα ήθελα να αναλάβει μεγάλες ευθύνες, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ήταν ο κατάλληλος άνδρας για τη χώρα αυτήν τη δεδομένη στιγμή, αυτήν τη δραματική στιγμή για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Εκτός όμως από τον κ. Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως το θέμα των Καννών και το παρασκήνιο της ελληνικής διάσωσης.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα των Financial Times για την κρίσιμη εκείνη Σύνοδο, όπου ο κ. Παπανδρέου είχε θέσει το θέμα του δημοψηφίσματος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι γνώριζε καιρό πριν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε να θέσει όλα αυτά τα ερωτήματα σε δημοψήφισμα.

Ωστόσο, είπε ότι όλοι έμειναν άφωνοι όταν μετά τις αποφάσεις για την κοινή γραμμή που θα ακολουθούσαν για την Ελλάδα, εκείνος ξαφνικά επανέφερε το θέμα.

«Δεν μας το είπε ούτε κατά τη διάρκεια μιας δραματικής Συνόδου Κορυφής που είχαμε για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Εκπλαγήκαμε όταν επανήλθε στην αρχική του θέση που είχε μήνες πριν, αλλά δεν επανέλαβε έκτοτε. Του ζητήσαμε να θέσει μια απλή ερώτηση στους Έλληνες: θέλετε να είστε μέρος του ευρώ, Ναι ή Όχι; Εάν Ναι τότε πρέπει να υλοποιήσετε το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε μαζί. Μετά τη συνάντηση των Καννών, Η Ελλάδα απέρριψε την ιδέα του δημοψηφίσματος», είπε.

Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με το αν απείλησε τον κ. Παπανδρέου με έξοδο από το ευρώ, αν δεν απέσυρε το δημοψήφισμα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ήταν ενάντια στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λόγω αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και γιατί πίστευε ότι εάν έβγαινε θα υπήρχαν δραματικές επιπτώσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Εγώ προσωπικά δεν απείλησα ούτε την Ελλάδα, ούτε τον πρωθυπουργό με έξοδο. Όμως εάν η Ελλάδα ψήφιζε “όχι” στο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα ήταν η έξοδος», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας ότι έκανε «ό,τι ήταν δυνατόν» για να αποτρέψει να τεθούν αυτές οι ερωτήσεις σε δημοψήφισμα.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γιούνκερ είπε πως η Ελλάδα δεν απειλήθηκε μέσα στην αίθουσα κατά την κρίσιμη Σύνοδο.

Ωστόσο, είπε πως εξήγησαν στους κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλο ότι το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ερώτησης και λάθους απάντησης στο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Ήμουν ενάντια σε αυτήν την προοπτική και εξήγησα στον κ. Παπανδρέου και στον τότε υπουργό Οικονομικών του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι δεν θα έπρεπε να θέσουν τέτοιες ερωτήσεις σε δημοψήφισμα», είπε.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως είχα δύσκολες σχέσεις μαζί του όταν ήταν στην αντιπολίτευση γιατί του ζητούσε συνεχώς να υποστηρίξει όσο μπορεί την τότε κυβέρνηση.

«Όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν υποδειγματικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και είμαι χαρούμενος που ο ίδιος και η Ν.Δ. υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Κομισιόν», είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Σαμαράς δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά έκανε και πράξεις.

«Το αποτέλεσμα είναι εμφανές, η Ελλάδα πάει καλά, επέστρεψε στις αγορές με όρους που πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν άπιαστοι. Κατάφερε να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν έχω παράπονο, ο κ. Σαμαράς είναι ένας πραγματικός Έλληνας και Ευρωπαίος«, σημείωσε.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με το αν το 2015 η Ελλάδα πραγματοποιήσει εθνικές εκλογές και κατά πόσο αυτό θα καθυστερήσει τις αποφάσεις για το χρέος ή το τρίτο δάνειο, ο κ. Γιούνκερ είπε πως θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας.

Τέλος, σε ερώτηση ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα, αν εκείνος είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, είπε πως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο για επιμήκυνση των δανείων, αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στη συνχρηματοδότηση διαρθρωτικών ταμείων και μείωση των επιτοκίων.

«Η Ελλάδα έκανε αυτά που υποσχέθηκε. Και εμείς τώρα πρέπει να λάβουμε μέτρα υπέρ της», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Πηγή: euro2day.gr

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για