Eurogroup:Συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Νεότερη Ενημέρωση Συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κατατέθηκε για το θέμα της Ελλάδας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ.

Αγκάθια” στο κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένουν τα “κόκκινα” δάνεια, στα οποία ζητούν διορθώσεις, ενώ νέες παρεμβάσεις ζητούν στο Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα στο ΕΚΑΣ. Επιπλέον, στο τραπέζι έχει τεθεί η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και το “πάγωμα” της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέσα στο Εurogroup το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία προσπαθεί με τη σειρά της να εκβιάσει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.

Νεότερη Ενημέρωση Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά η αξιολόγηση εξακολουθεί να μην είναι ακόμη έτοιμη, θα ήταν πολύ νωρίς για να χαίρονται οι Έλληνες για εκταμίευση δόσης σύντομα, τόνισε το απόγευμα από τις Βρυξέλλες στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ωστόσο ο ίδιος αναμένει από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μία αρχική συμφωνία.

Πρόσθεσε δε, πως με την συμφωνία θα δίνεται εντολή στον ESM να μπορεί να εκταμιεύσει τις δόσεις εφόσον εκπληρούνται οι αντίστοιχοι όροι, ενώ, ως προς το ύψος των δόσεων θα αποφασίσει ο ESM.

Ο ίδιος εξέφρασε κριτική σε σχέση με τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας πως υπάρχουν διαφορές στην αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά ο ίδιος θα ανέμενε πως το ΔΝΤ δεν θα κάθεται στην πρώτη σειρά και καθημερινά θα σκέπτεται νέα μέτρα, προτού το ίδιο πραγματικά δηλώσει κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα τεθεί το ερώτημα αυτό και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αυτό.

Όπως επισήμανε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, «τελείως σαφώς, όλοι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν τίθεται ζήτημα. Μόνον η θεώρηση είναι τελείως αντίθετη».

 

Δεν υπάρχει «καμία ανάγκη, να γίνει αποδεκτό το κούρεμα χρέους που ζητά επανειλημμένα το ΔΝΤ», ανέφερε, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να εγκατασταθεί μία διαχείριση χρέους και να ληφθούν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Guardian στις Βρυξέλλες, Τζένιφερ Ράνκιν: «Η συνεδρίαση συνεχίζεται και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα, πότε θα τελειώσει…», με τη βρετανική ιστοσελίδα να επισημαίνει ότι συνήθως τέτοιου είδους συνεδριάσεις διαρκούν μέχρι τα μεσάνυχτα ή και πιο αργά.

Μεταδίδει και δηλώσεις του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος τονίζει πως δεν βλέπει «φως στο τέλος τούνελ γιατί η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρηματικό σχέδιο…

Πρώτη Ενημέρωση «Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένει «μακρινό» και δεν θα επιλυθεί από το σημερινό Eurogroup, το οποίο παρά ταύτα αναμένεται να εγκρίνει επί της αρχής την  πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδος. Όμως, η εκταμίευση των επόμενων δόσεων χρηματοδότησης της χώρας θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες – όχι αμέσως – αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση απαραίτητων «τεχνικών διορθώσεων» στα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες θα επιβλέψει η ευρωζώνη.»

Αυτά προβλέπει αναφορικά με την έκβαση του κρίσιμου σημερινού Eurogroup το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο εξηγεί πως «δεν φαίνονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τον τρόπο που την ζητά το ΔΝΤ».

Το Reuters εκτιμά, ότι η Ελλάδα πρόκειται να λάβει δόσεις δανείων αξίας από 8 έως 12 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησής της.

Πηγή: newsit.gr

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για