Πώς και πού γίνονται οι αιτήσεις για τα αναδρομικά

Αιτήσεις στις διευθύνσεις πληρωμών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ για να τους γνωστοποιήσουν πρώτον, τα ακριβή ποσά των αντισυνταγματικών μειώσεων από τους νόμους 4051 και 4093 στις κύριες και τις επικουρικές τους συντάξεις και δεύτερον, να ζητήσουν την άμεση διακοπή τους, όπως και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, θα πρέπει να υποβάλουν όλοι οι συνταξιούχοι και κατόπιν, ανάλογα με το αν πάρουν ή δεν πάρουν απάντηση, να ασκήσουν ένδικα μέσα διεκδικώντας αναδρομικά ακόμη και σε βάθος μιας πενταετίας ή τριετίας.

Τα ταμεία υποχρεώνονται να δώσουν αναλυτική λίστα για τις περικοπές αυτές κατά μήνα, ή και σε ετήσια βάση από το 2012 μέχρι και σήμερα, όπως αποδεικνύεται από την παρόμοια απάντηση που έδωσε ο ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης στο αίτημα του συνταξιούχου που κέρδισε με την πρωτόδικη απόφαση αναδρομικά 11.185 ευρώ.

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»  δημοσιεύει λεπτομέρειες για τις τρεις αιτήσεις και πού υποβάλλονται:

Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΕΤΑΑ αλλά και του ΟΓΑ τις υποβάλλουν στο τμήμα πληρωμών συντάξεων ΕΦΚΑ της περιοχής τους με τη σημείωση του ταμείου από το οποίο προέρχεται ο καθένας. Αν δεν υπάρχει υποκατάστημα στην περιοχή τους, τότε ζητούν μέσω ταχυδρομείου το πλησιέστερο του νομού τους και στέλνουν την αίτηση ταχυδρομικώς, κρατώντας το αποδεικτικό της αποστολής.

Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη Δημοσίου θα υποβάλουν την αίτηση είτε στο Γενικό Λογιστήριο που λειτουργεί πια ως τομέας του ΕΦΚΑ (αντί ως Γενικής Διεύθυνσης) για τις συντάξεις Δημοσίου είτε τη στέλνουν ταχυδρομικώς στο αντίστοιχο τμήμα πληρωμών ΕΦΚΑ-Τομέας Συντάξεων Δημοσίου.

Οι συνταξιούχοι που εκτός από κύρια έχουν και επικουρική σύνταξη θα πρέπει να προβούν και σε αίτηση προς το ΕΤΕΑΕΠ σημειώνοντας με «Χ» το κουτάκι για το ταμείο από το οποίο προέρχονται. Υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ λειτουργούν σε όλες τις πόλεις (ακόμη και εντός του ΕΦΚΑ), αλλά και εδώ η αίτηση μπορεί να πάει και μέσω ταχυδρομείου για όσους είναι σε μακρινή απόσταση.

Δείτε τον πίνακα που δημοσίευσε ο «Ελεύθερος Τύπος»

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για