Ντ. Τραμπ και Ρ.Τ. Ερντογάν συμφώνησαν για … «συνεργασία» – Τί σημαίνει αυτό για Συρία, F-35 και S-400;

Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος κατά την διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία «οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινές στρατηγικές προκλήσεις και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες και των δύο χωρών που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις», υπογράμμισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ένας εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου τόνισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διορθώσουν ευαίσθητα θέματα που έχουν αμαυρώσει τις σχέσεις των δύο συμμάχων. 

Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κάποια αναφορά στη Συρία, όπου η στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας εγείρει κινδύνους σύγκρουσης των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην περιοχή και τις σχέσεις των δύο χωρών. Συζήτησαν «διμερή και περιφερειακά ζητήματα» γράφει το πρακτορείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις κρατώντας σιγή ιχθύος.

Τα ζητήματα θα τέθηκαν είναι η κατάσταση στην Συρία και η συνεχιζόμενη επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» της Άγκυρας ειδικά μετά την κατάληψη της Αφρίν από τις τουρκικές δυνάμεις και εάν όντως θα προχωρήσουν προς της Μανμπίτζ – όπου βρίσκονται αμερικάνικες δυνάμεις – όπως τόσες φορές έχει δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης η παραλαβή των F-35 σε συνδυασμό με τους S-400 από την Ρωσία αποτελεί «πονοκέφαλο» για την Ουάσιγκτον που βλέπει την Τουρκία να μετατρέπεται σε «αστακό» στην περιοχή και να κλυδωνίζονται ακόμη περισσότερο οι σχέσεις τους με τον Ερντογάν να συνεχίζει την επεκτατική πολιτική του.

Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα πόσο ακόμη αντέχουν οι σχέσεις τους πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική της Ουάσιγκτον να δίνει συνεχώς σε μία Τουρκία που αρνείται να υποχωρήσει στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή – με την Άγκυρα να παίζει σωστά τα χαρτιά της στην διεθνή σκακιέρα με το φημισμένο «ανατολίτικο παζάρι» που λέει και ο σοφός λαός.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για