Νέα απόπειρα μπλοκαρίσματος της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία

Την αναστολή της προγραμματισμένης παράδοσης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία ζητούν 44 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ευελπιστώντας στο «μπλοκάρισμα» των στρατιωτικών εξοπλισμών της Άγκυρας.Με επιστολή τους προς τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, οι 44 βουλευτές ζητούν τη μη παράδοση των F-35, καθώς η Τουρκία υπονομεύει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, προειδοποίησε για επιπτώσεις στην αμερικανο-τουρκική συνεργασία, σε περίπτωση αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Μάλιστα, είχε επισημάνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο στα κοινά στρατιωτικά και βιομηχανικά προγράμματα, όπως αυτό της παραγωγής μαχητικών νέας γενιάς F-35.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους, μιλώντας την Τετάρτη στο Ατλαντικό Συμβούλιο, ισχυρίστηκε ότι «η απόκτηση των S-400 δεν θα ωφελήσει την Τουρκία» και ότι οι ΗΠΑ «θα προτιμούσαν να μην αποκτήσουν οι Τούρκοι S-400».

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, κάνει λόγο για εκβιασμό εκ μέρους της Ουάσιγκτον και διαβεβαιώνει ότι «τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της» και ότι «αναμένει από τις ΗΠΑ την έγκαιρη παράδοση των μαχητικών F-35».

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για