Την Κυριακή γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω -Ίσως για τελευταία φορά

Τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018 αλλάζει η ώρα με τους δείκτες του ρολογιού να γυρίζουν μία ώρα πίσω.

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στις 04:00 τα ρολόγια μας θα δείχνουν 03:00 σηματοδοτώντας για ακόμα μία χρονιά τη μετάβαση στην χειμερινή ώρα. Η φετινή εναλλαγή θερινής-χειμερινής ώρας περιβάλλεται από σύγχυση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αναθεώρησης του ισχύοντος καθεστώτος με τις όποιες ενδεχόμενες αλλαγές να αφορούν στην επόμενη χρονιά.

Αν τελικά αποφασιστεί η κατάργηση της αλλαγής της ώρας κάθε έξι μήνες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης καταλυτικό ρόλο σε αυτό θα έχουν διαδραματίσει οι 4,6 εκατομμύρια πολίτες που έλαβαν μέρος στη σχετική διαβούλευση, την μεγαλύτερη σε συμμετοχή που έχει πραγματοποιηθεί στους κόλπους της.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα, η ώρα πρέπει να αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μεταβαλλόμενη διάρκεια του φωτός της ημέρας και να αξιοποιείται η διαθέσιμη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου. Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζουν εδώ και πολύ καιρό τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα, οι οποίες χρονολογούνται, ως επί το πλείστον, από τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Την εποχή εκείνη, οι ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα στόχευαν κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι παράγοντες, όπως η οδική ασφάλεια, οι αυξημένες δυνατότητες αναψυχής χάρη στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας ή απλά η εναρμόνιση των εθνικών πρακτικών με αυτές των γειτονικών χωρών ή των κυριότερων εμπορικών εταίρων.

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για