Ο καρκίνος «θεραπεύεται»… με δωρεές

«Ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει. Είναι ντροπή να χάνουμε τη μάχη με τον καρκίνο για μερικά εκατομμύρια ευρώ»: Τα λόγια του αείμνηστου Έλληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρη Τριχόπουλου αποτυπώνουν πλήρως την κατάσταση στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το ακτινοθεραπευτικό πεδίο, με ή χωρίς κρίση και μνημόν

Ένας χάρτης με δαιδαλώδεις διαδρομές που σχεδιάστηκε από την Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και υλοποιήθηκε χάρη στην ευρωπαϊκή υποστήριξη και τις δωρεές ιδιωτών, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στον σκοπό του: Να βοηθήσει τον Έλληνα καρκινοπαθή να βρει τον προσανατολισμό του αλλά και τον σωστό θεραπευτικό σταθμό για να αντιμετωπίσει τη νόσο του. Ενας χάρτης που διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και τις πιο εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας, αλλά υστερεί σημαντικά σε επαγγελματίες υγείας και συνεπώς σε προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς που τις χρειάζονται.

Η ακτινοθεραπεία, μόνη ή και σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, συμβάλλει στο 40% των ιάσεων του καρκίνου, ενώ το 60% των ασθενών στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.

Ο κύριος στόχος της ακτινοθεραπείας είναι η καταστροφή του όγκου και η όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών με τις λιγότερες παρενέργειες.

Η πραγματικότητα ομως που διαμορφώθηκε με δεδομένη την απουσία της πολιτείας τείνει να προκαλεί ακόμη και τους πιο καλοπροαίρετους και θετικούς ανθρώπους: Το κράτος χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δωρεές εχει βάλει εκατοντάδες χιλίαδες ευρω στα ταμεία του, εκτός απο τα Ακτινοθεραπευτικα μηχανήματα που απέκτησε.

Κι ενώ το κράτος εισπράττει χρήματα από τα νέα μηχανήματα, οι λίστες αναμονής των καρκινοπαθών μακραίνουν! Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, η αναμονή των ασθενών για ακτινοθεραπεία θα μειωνόταν κατα τουλάχιστον έναν μήνα, εάν προσλαμβάνονταν 45 τεχνολόγοι και 15 φυσικοί Ιατρικής για τα 15 Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα του ΕΣΥ.

Να θυμίσουμε ότι στο Νοσοκομείο του Ρίου έγιναν δωρεές ενός γραμμικού επιταχυντή και ανακαίνιση του θωρακισμένου χώρου. Πρόσφατα έγινε δωρεάν και του «σκάνερ» αξίας 1.5 εκατ. ευρώ.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για