Έπεσαν οι υπογραφές για την αναβάθμιση των F-16 σε ιπτάμενες «οχιές»

Προχωρά η απόφαση της κυβέρνησης για αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Άμυνας, «σε εφαρμογή απόφασης του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του κ. ΥΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ υπέγραψε την 30η Απριλίου 2018 την επιστολή προσφοράς & αποδοχής (Letter of Offer & Acceptance) που αφορά την σύμβαση με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε F-16V».

Όπως αναφέρει το onalert.gr, πλέον ξεκινάει ο γύρος των διαπραγματεύσεων των επιτελών του Ελληνικού Πενταγώνου με την Αμερικανική Πλευρά για το ουσιαστικό, τεχνικό μέρος του προγράμματος, ενώ προστίθεται ότι για την ενεργοποίηση της σύμβασης θα καταβληθούν άμεσα 45 εκατομμύρια ευρώ. Προς ώρας το προσδιορισμένο κόστος είναι στα 1,256 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο πρόκειται για ποσά καθαρά προϋπολογιστικά όπως διευκρινίζεται και όχι τα τελικά.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι εκτιμάται βάσιμα ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος των 1,256 δις θα μειωθεί περαιτέρω, ακόμη και κάτω από την περιοχή 1,1 δις ευρώ που είχε τεθεί ως «ταβάνι», για την υλοποίηση του προγράμματος.

Ιπτάμενη «οχιά»
Η αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών σε κατηγορία F-16 V (viper, ήτοι οχιά) θα τα ενισχύσει με θα φέρει πίσω αεροσκάφη με το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης τύπου AESA, αλλά και με το σύστημα Link 16 το οποίο θα επιτρέπει στα μαχητικά αυτά να ανταλλάσουν σημαντικές πληροφορίες μεταξύ τους αυξάνοντας τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Παράλληλα, η αναβάθμιση θα δώσει τη δυνατότητα στα F-16V να φέρουν σύγχρονα όπλα και να διαθέτουν το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS. Το πρώτο F-16V αναμένεται στην Ελλάδα το 2020 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αναβάθμιση και των υπολοίπων

Πληροφορίες: onalert.gr

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για