ΑΥΤΕΣ είναι οι 123 εξετάσεις που ΔΕΝ καλύπτει πλέον ο ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Αναφορά στην Κομισιόν από τους γιατρούς

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ) για τις ρυθμίσεις του Ν.4238/2014 που οδήγησαν σε διαθεσιμότητα το σύνολο του μόνιμου και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ιατρικού προσωπικού των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνουν στην αναφορά – καταγγελία την οποία υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταργήθηκε η εργασιακή σχέση των γιατρών των μονάδων Υγείας, με συνέπεια τη λύση της υπαλληλικής ιδιότητας (απόλυση) όσων δεν εντάχθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ένα από τα κύρια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέχεται αναφορές για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου από κάποιο κράτος – μέλος.

Μετά από σχετική αρχική έρευνα των υπηρεσιών της, αποστέλλει επίσημη επιστολή, ζητώντας από το καταγγελλόμενο κράτος να θεραπεύσει το πρόβλημα, το οποίο κρίνεται ότι συνιστά παραβίαση κανόνων του κοινοτικού δικαίου.

Αν δεν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, η Επιτροπή παραπέμπει την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις, ενώ οι αποφάσεις του είναι δεσμευτικές.

Παρόμοια αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραβίαση του ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των ιατρών του ΕΣΥ είχε οδηγήσει την Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Πηγή: protothema.gr

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για