ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών – Καθαριστριών (συμμετέχουν τα Σωματεία Πειραιά, Λάρισας, Μαγνησίας, Συνδικάτο Καθαριστών /στριων Ν. Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα: Δημοσίων Σχολείων Αθηνάς, Θεσσαλονίκης), συναντήθηκε με Δημάρχους και Αντιδημάρχους των Δήμων Πάτρας, Καισαριανής, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Ικαρίας. Στη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν την πραγματική εικόνα που υπάρχει σήμερα στα σχολεία και τον εργασιακό μεσαίωνα που ζουν οι σχολικές καθαρίστριες.

Τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Δημήτρης Πελεκούδας.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, αναφέρθηκαν με νούμερα στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι σχολικές καθαρίστριες σε όλη τη χώρα:

-2.000 περίπου καθαρίστριες αόριστου χρόνου που δουλεύουν με μερική απασχόληση από μισή  έως 4 ώρες.

-2.500 καθαρίστριες αορίστου χρόνου, 8ωρες που κάνουν πλέον όλες τις δουλειές ακόμα και την καθαριότητα των νεκροταφείων μετά την ένταξη τους στους δήμους.

-8.500  συμβασιούχοι που ουσιαστικά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα , με τις επανωτές συμβάσεις και τα ψίχουλα αντί για μισθό, την απληρωσιά μηνών, την αβεβαιότητα για το αύριο

Κάθε χρόνο τα προηγούμενα χρόνια ανανεώνονταν οι συμβάσεις με τους ίδιους εργαζόμενους μετά από σχετική οδηγία του Υπουργείο παιδείας, πράγμα που δεν γίνεται τα τελευταία 3 χρόνια με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί μας να έχουν  χάσει την δουλειά τους.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες αμείβονται με ποσά των 200-300 ευρώ μηνιαίως ενώ για πολλές από αυτές, αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα.

Η κατάσταση της  υγιεινής στα σχολεία, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας για χιλιάδες  μαθητόκοσμου και  εκπαιδευτικούς  είναι στις πλάτες τους.

Τσακισμένες από δικαιώματα  εδώ και χρόνια διεκδικούν  το αυτονόητο.  Την  μόνιμη σταθερή δουλειά,   να ζουν και να δουλεύουν  με αξιοπρέπεια. Για χρόνια βρίσκουν απέναντι τους την κοροϊδία και την παραπλάνηση διαχρονικά από τις κυβερνήσεις. Ευθύνες έχουν και πολλές  Δημοτικές Αρχές και η ηγεσία της ΚΕΔΕ  που συναινούν  στον εμπαιγμό.

Στην συνάντηση τα σωματεία μετέφεραν για άλλη μια φορά την κοροϊδία όλων των κυβερνήσεων και τις σημερινής ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όσον αφορά την ανανέωση των συμβάσεων και την διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

Επισημάνθηκε ότι για δεύτερη χρονιά μετά από αγώνες, κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έρχεται ξανά με τροπολογία της τελευταίας ώρας που παρατείνει μεν το ίδιο καθεστώς αλλά δεν διασφαλίζει ούτε καν την συνέχεια των συμβάσεων για όλες τις εργαζόμενες. Το αφήνει στην ευχέρεια του κάθε δήμου με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μετράμε απολύσεις.

Το δικαίωμα μας στο μεροκάματο γίνεται μπαλάκι μεταξύ  κυβέρνησης και πολλών Δημαρχών .  Η κυβέρνηση ΤΕΛΙΚΑ κερδίζει χρόνο για να προωθήσει τους εργολάβους  και τις ΚΟΙΝΣΕΠ στην καθαριότητα των σχολείων. Τα σωματεία μας δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Σήμερα ξέρουμε πως ότι έχουμε κατακτήσει δεν μας το χάρισε καμία κυβέρνηση! Ξέρουμε  ότι μόνο με αγώνα επιβάλουμε την ανανέωση των συμβάσεων μας και κρατάμε τη δουλειά μας.!

Για να είναι καθαρά τα σχολεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους. Όχι με ψίχουλα!

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι, αλλά και ο κ. Πελεκούδας εκ μέρους του Δημάρχου Πατρέων, δήλωσαν την απόφαση τους να παλέψουν στο πλάι των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα όχι μόνο για να σταθούν στα πόδια τους οι ίδιοι οι  εργαζόμενοι αλλά και γιατί είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων των λαϊκών οικογενειών να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο που τους αξίζει δημόσιο, δωρεάν σύγχρονο και με ασφάλεια.

Δήλωσαν ότι θα σταθούν στο πλάι τους ενάντια σε μια συνολικά αντιλαϊκή  πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού μας και μέσω των Δήμων.

Απαιτούν δε από την κυβέρνηση να τελειώνει ο εμπαιγμός με την χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, απαιτώντας έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη του 10% που περικόπηκε πέρσι. Την απόδοση οργανικής θέσης των εργαζόμενων στη σχολική καθαριότητα και το πέρασμα τους στην ενιαία αρχή πληρωμών ώστε να πληρώνονται όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κάθε 15ημερο.

Από πλευράς των Δήμων που συμμετείχαν στην συνάντηση, υπήρξε η δέσμευση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να υπάρξει οριστική λύση απέναντι σε αυτό το αίσχος των συμβάσεων έργου που διαρκεί πολλά χρόνια με την μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών με συγκροτημένα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΚΕ - ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΜΕ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΚΕ – ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΜΕ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΚΕ - ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΜΕ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΚΕ – ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΜΕ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για