Σε απόγνωση χιλιάδες Πατρινοί – Όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα πληρώσουν… λογαριασμό εξαμήνου!

Στο στόχαστρο της εταιρείας που εισπράττει για λογαριασμό της ΔΕΗ τα χρέη των καταναλωτών έχουν μπει σε πρώτη φάση όσοι χρωστούν ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Οι πρώτοι που λαμβάνουν εξώδικα στα οποία καλούνται να απαντήσουν εντός 15 ημερών είναι κυρίως αγρότες και επαγγελματίες σε νησιά ή τουριστικές περιοχές. Οι οφειλέτες καλούνται να διακανονίσουν το χρέος τους, ενώ όσοι δεν ανταποκριθούν απειλούνται ακόμη και με διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Η ΔΕΗ έχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Τα χρέη έχουν φτάσει στα 2,8 δισ. ευρώ και έτσι έχει ξεκινήσει το σαφάρι της είσπραξης. Εκτός από τους οφειλέτες ποσών άνω των 1.000 ευρώ μπαίνουν στο στόχαστρο όλοι όσοι χρωστούν. Η εταιρεία έχει ως στόχο για το 2018 την είσπραξη τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων, ωστόσο εκτιμάται ότι ο στόχος αυτός θα υπερκαλυφθεί και το ποσό θα φτάσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αλλάζει και η ρύθμιση που γίνεται για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς. Πλέον οι δόσεις μειώνονται από τις 46 στις 24 και παράλληλα μεγαλώνει και το ύψος της προκαταβολής που θα πρέπει να δώσει ο οφειλέτης.

Στο μεταξύ χιλιάδες καταναλωτές που εντάχθηκαν στο κοινωνικό τιμολόγιο τον Φεβρουάριο, είναι σε απόγνωση! Έκαναν την αίτηση και ενημερώνονταν άμεσα εάν έχουν ενταχθεί ή όχι! Όμως από τότε δεν έχουν εκλάβει λογαριασμό! Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στον «Κόσμο» (το πρόβλημα αφορά χιλιάδες καταναλωτές) με Κοινή Υπουργική Απόφαση πρέπει πρώτα να κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2018 (για το 2017), να γίνει ελεγχος των εισοδημάτων και να καταθέσουν εκ νέου αίτηση μέχρι την 30η Ιουλίου 2018.Τότε (όπως ενημερώθηκαν αναγνώστες του «Κόσμου») θα εκδοθεί ένας λογαριασμός που θα έχει τη συνολική χρέωση των 6 προηγούμενων μηνών! Δηλαδή αν κάποιος πλήρωνε το δίμηνο 200 ευρώ θα κλήθεί να πληρώσει… 600 ευρώ σε έναν λογαριασμό!

Όταν την ίδια περίοδο οι φορολογούμενοι θα έχουν δόση φόρου εισοδήματος και ίσως και ΕΝΦΙΑ.

Σε ερώτηση δε που έκανε καταναλωτής στο 11770 η απάντηση ήταν: «αν δεν μπορείτε να πληρώσετε, κάντε διακανονισμό»!

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για