ΠΑΤΡΑ: Ενας Πατρινός επιχειρηματίας και ένα Ίδρυμα που θέλουν να γκρεμίσουν τις καφετέριες στην Ηρώων Πολυτεχνείου

Ένας επιχειρηματίας και ένα Ίδρυμα βρίσκονται πίσω από την υπόθεση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να γίνει η κατεδάφιση των κτιρίων που βρίσκονται στην Ηρώων Πολυτεχνείου στην πλευρά της θάλασσας και στα οποία λειτουργούν καφετέριες. Τόσο το Ιδρυμα όσο και ο επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτες ακινήτων… στην απέναντι πλευρά του δρόμου και ως εκ τούτου έχουν έννομο συμφέρον κατά τους ισχυρισμούς τους να κριθούν παράνομα και κατεδαφιστέα τα κτίρια έτσι ώστε προφανώς να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία τα δικά τους (και πιθανόν να τα μισθώνουν ευκολότερα, αν τα έχουν σήμερα ξενοίκιαστα).

Έτσι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έχουν στείλει και εξώδικα τόσο στον Δήμο και την Κτηματική Υπηρεσία όσο και στους μισθωτές των συγκεκριμένων ακινήτων και παράλληλα ιδιοκτήτες των καφετεριών. Από την πλευρά του ο Δήμος κάνει ότι μπορεί για να μην εφαρμοσθεί η απόφαση του ΣτΕ που θα οδηγήσει σε λουκέτο τις επιχειρήσεις, απώλεια εσόδων για τον Δήμο αλλά και απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας.

Ήδη στο πρόσφατο ραντεβού του κ. Πελετίδη με την αρμόδια υπουργό κυρία Παπανάτσιου, ετέθη το ζήτημα. Όπως είπε η υπουργός, «για τα κτίρια που βρίσκονται στην προς παραχώρηση έκταση το υπουργείο δίνει στο Δήμο ένα περιθώριο πέντε χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων καμία δημόσια υπηρεσία δεν θα τον ενοχλεί  μέχρι είτε να ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησής τους, είτε να αλλάξει χρήσεις, είτε να υλοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κατεδάφισή τους»!

Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του επιχειρηματία και των εκπροσώπων του Ιδρύματος. Καλύπτονται οι επιχειρηματίες με την «πολιτική απόφαση»; Τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένας εκ των δύο προβεί σε μηνύσεις; Το Δικαστήριο θα λάβει υπόψιν του την «5ετή παράταση του Υπουργείου», ή την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Tα συγκεκριμένα καταστήματα αποτελούν και ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης αφού  υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κατεδάφισή τους. Για το θέμα η κυρία Παπανάτσιου δήλωσε:

«Εμείς εκείνη τη δυνατότητα που θα δώσουμε στο Δήμο είναι να έχει όλο τον χρόνο, είτε σε κάποιες περιπτώσεις να προχωρήσει τη νομιμοποίηση τυχόν αυθαίρετων κτισμάτων που υπάρχουν, είτε να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει όλες τις ενέργειες που πρέπει. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα μιας 5ετίας για να γίνουν όλες αυτές τις ενέργειες. Δεν είναι μόνο  ΣτΕ.

Μπορεί να εκπονηθεί και κάποια μελέτη για το πώς θα αξιοποιηθεί όλο αυτό το κομμάτι. Εκεί μπορεί να αποφασιστεί να αλλάξουν χρήσεις  ή οτιδήποτε. Έχει τη δυνατότητα σε όλο αυτό το διάστημα να μην παρεμβαίνουν οι υπηρεσίες του Δημόσιου, να μην έχει την ενόχληση κανενός μέχρι να ολοκληρώσει τις εργασίες που πρέπει», εξήγησε η υφυπουργός Οικονομικών.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για