ΠΑΤΡΑ: Έτοιμη η μελέτη για το άλσος της Αγίας Σοφίας – ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία ενός ακόμα χώρου πρασίνου μέσα από την αναβάθμιση και αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων σε περιοχές του Δήμου έχει αρχίσει. Πρόκειται για τη διαμόρφωση πλατείας και πεζόδρομων στον κοινόχρηστο χώρο του Δήμου Πατρέων που περιβάλλεται από τις οδούς Αγ. Σοφία και Ιωαννίνων, και Θράκης. Εκεί όπου κάποτε υπήρχε το περιβόητο αλσάκι  της Αγίας Σοφίας και το οποίο κατατμήθηκε και σε τμήμα του ανεγέρθηκε κτίριο για τη στέγαση και λειτουργία super market.

Στην έκταση που απέμεινε στο Δήμο η Δημοτική Αρχή προχωρά τις διαδικασίες απόδοσης του μετά από παρεμβάσεις στους πολίτες όπως είχε δεσμευθεί όταν ήταν στην αντιπολίτευση κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων ενάντια στην τσιμεντοποίηση της έκτασης.

Η συνολική έκταση του κοινόχρηστου χώρου είναι  3.018,56 μ2  και θα χαρακτηρίζεται από την αρμονική συνύπαρξη του ορθογώνιου σχήματος  και τις ήπιες υψομετρικές διαφορές που ξεκινούν κυρίως από τα κεντρικά σημεία της πλατείας και πεζοδρόμων και καταλήγουν στις άλλες δυο πλευρές που βρίσκονται επί των οδών Αγ. Σοφία και Ιωαννίνων.  Επί πλέον, η μελέτη περιλαμβάνει την διαμόρφωση των πεζόδρομων παράλληλα της πλατείας συνολική επιφάνεια 1.251,84 μ2

Η αρχιτεκτονική πρόταση απεικονίζεται στην κάτοψη που συνοδεύει τη μελέτη και πραγματοποιείται με παρεμβάσεις και υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με έμφαση στον εμπλουτισμό του πρασίνου καθώς δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου με περιβαλλοντική ευαισθησία- χρηστικότητα  και πρόβλεψη δραστηριοτήτων για πολίτες όλων των ηλικιών και δυνατότητα πρόσβασης ΑΜΕΑ σε όλα τα σημεία της πλατείας.

Συγκεκριμένα, η πλατεία χωρίζεται σε 3 ζώνες οι οποίες θα έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και λειτουργικότητα.  Η ζώνη επί της Αγ. Σοφίας (το πλακόστρωτο τμήμα με βοτσαλόπλακες) θα είναι η πλατεία για όσους επιθυμούν να περάσουν το χρόνο τους στα καθιστικά – παρτέρια παρακολουθώντας την κίνηση της οδού Αγ. Σοφίας. Η κεντρική ζώνη, δηλαδή η πράσινη περιοχή διαμορφώνεται ως πάρκο- κήπο με τραπεζόπαγκους. Η ζώνη στη πλευρά της οδού Ιωαννίνων, διαμορφώνεται σε σύγχρονο παιδότοπο για ηλικίες 1-17 ετών το οποίο θα είναι χωρισμένο σε ηλιακές ομάδες και δραστηριότητες.

Κάτοψη πλατείας.

Η βασική αρχή του σχεδιασμού είναι η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των χρηστών του χώρου, δηλαδή ένα πάρκο φιλικό ( σε αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση που αποτελεί προσωρινό σκουπιδότοπο) και ευχάριστο στους πολίτες προσανατολισμένο στην χρήση αναψυχής, άθλησης, και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

                Η σημερινή κατάσταση του χώρου

Μερικές από τις παρεμβάσεις της ανάπλασης σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση χώρου περιπάτου  – σύγχρονου παιδότοπου με ζώνες νηπίων – παίδων και τμήμα στίβου μάχης, που οριοθετείται με φύτευση και μεταλλική περίφραξη σύμφωνα και με τη προβλεπόμενη σχετική εγκύκλιο.

Η μελέτη  περιλαμβάνει :

  • Εκσκαφές και επιχώσεις για τη διαμόρφωση των κλίσεων και την προετοιμασία των τελικών επιπέδων του εδάφους
  • Εργασίες μικρών τεχνικών έργων (θεμέλια χυτό κρασπέδων και άλλων μικροκατασκευών από σκυρόδεμα)
  • Κατασκευή πεζοδρόμων με τελική επιφάνεια επίστρωσης με τσιμεντοκυβόλιθους διαστάσεων 10 x10 εκ., 10×20 εκ. και  20 x20 εκ. σε γκρι  χρώμα
  • Εργασίες επίστρωσης της πλατείας και των διαδρόμων με βοτσαλόπλακες 40 x 40 εκ. χρώματος γκρι και λευκό
  • Εξοπλισμό πλατείας με παγκάκια, καλάθια απορριμμάτων, και όργανα παιδικής χαράς (κούνιες, σύνθετα παιχνίδια, στίβο μάχης, κλπ.)
  • Εργασίες πρασίνου (φύτευσης δένδρων, θάμνων, καλλωπιστικών, κλπ)
  • Εργασίες ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, και αποχέτευσης ομβρίων
  • Την δημιουργία ραμπών πρόσβασης στους πεζόδρομους περιμετρικά της πλατείας για την  εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

O ιστός θα είναι διακοσμητικός σιδηροϊστός φωτισμού κουρμπαριστής διατομής ύψους 5000mm, πάχους 4mm, διαμέτρου βάσης Φ116mm κορυφής Φ60mm,πλάκα έδρασης Φ310x10mm με οπές σε διάταξη 190x190mm, θυρίδα 300x62mm για τοποθέτηση ακροκιβωτίου με κλειδαριά ασφαλείας με ανοξείδωτη βίδα και τριγωνική υποδοχή. Το υλικό θα είναι χάλυβας θερμής έλασης ποιότητας S235JR/EN 10025, η προστασία του θα πραγματοποιηθεί με γαλβάνισμα εν θερμώ βάσει Διεθνών Προτύπων EN ISO 1461 και θα είναι ηλεκτροστατικά βαμμένος με πολυεστερικά χρώματα και πιστοποίηση CE.

Τα φωτιστικά σώματα θα είναι LED 30W-24LED και 4000K από χυτοπρεσαριστό αλουμίνιο,  τελευταίας τεχνολογίας LED, θα είναι βαμμένα ηλεκτροστατικά με πολυεστερικά χρώματα πούδρας,   IP 66,  IK 10, Class II, και θα  είναι εφοδιασμένα με σύστημα αυτόματης διακοπής της ηλεκτρικής παροχής για όσο χρόνο το κέλυφος παραμένει αποδεσμευμένο από το σώμα.  Το φωτιστικό σώμα θα διαθέτει ρυθμιζόμενο βραχίονα με γωνιομετρική σκάλα για την επιθυμητή ρύθμιση στόχευσης και η τοποθέτηση του θα είναι σε δύο  βραχίονες διατομής Φ60 αντιδιαμετρικά τοποθετημένους σε ύψος 4μ και 4,5μ. Τα φωτιστικά θα κατασκευαστούν  σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Πρότυπα με πιστοποίηση CE και ENEC.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για