Πάτρα: Ο Δήμος το ψάχνει για δικό του ανοικτό θερινό σινεμά – Όπως και η Odeon – Θα πάρει ζωή ξανά το ΑΕΛΛΩ;

Ανικανοποίητο παραμένει το μεγάλο αίτημα για την ίδρυση Δημοτικού κινηματογράφου στην Πάτρα εδώ και πολλά χρόνια. Το 2003 όταν πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Μουγγολιά «100 Χρόνια Κινηματογράφος στην Πάτρα», σε μία σελίδα προς το τέλος έγραφε πως είναι ιδιάζουσα και περίεργη η απουσία της τρίτης μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης της Ελλάδας (και με ανθούσα φοιτητική κοινότητα) από το Δίκτυο Δημοτικών κινηματογράφων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δυστυχώς το όνειρο για ένα Δημοτικό σινεμά δεν εκπληρώθηκε ούτε και με την ευκαιρία του 2006 που η Πάτρα διετέλεσε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ούτε και στη συνέχεια. Με τις Δημοτικές εκλογές του 2019 προ πυλών, σύμφωνα με πληροφορίες η νυν Δημοτική αρχή Πελετίδη δείχνει να ψάχνει τρόπους να ικανοποιήσει την επιθυμία των Πατρινών σινεφίλ που αποτελεί και πολιτιστική ανάγκη μίας πόλης με μεγάλη παράδοση και κουλτούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες  έγινε κρούση για το θερινό Αελλώ στην οδό Παπαφλέσσα και Καραϊσκάκη που είχε πρωτοανοίξει τον Ιούνιο του μακρινού 1962 και λειτούργησε ανελλιπώς έως και το 2010. Έκτοτε περνώντας απέξω απογοητεύεσαι καθώς αντικρίζεις την άλλοτε σφύζουσα από ζωή και ταινίες αίθουσα εγκαταλελειμμένη. Το θετικό με το «Αελλώ» είναι πως αποτελεί διατηρητέο κινηματογράφο με απόφαση του ΥΠΠΟ και το γεγονός πως πράγματι έγινε συζήτηση και κρούση/πρόταση στον άλλοτε αιθουσάρχη – διαχειριστή της από την πλευρά του Δήμου δείχνει πως η συγκεκριμένη αίθουσα και χώρος δεν χάθηκε ανεπιστρεπτί και πως μπορεί στο μέλλον να την δούμε να επαναλειτουργεί. Το «Αελλώ» όσο ήταν ανοικτό είχε τα προβλήματα του όπως παράπονα για τον ήχο από περίοικους ή όταν περνούσαν απέξω τα απορριμματοφόρα που έκαναν θόρυβο, ωστόσο μην ξεχνάμε πως είναι μία πολύ όμορφη αίθουσα πολύ κοντά στην Τριών Ναυάρχων που έχει ξαναζωντανέψει συγκεντρώνοντας καθημερινά πολύ κόσμο και δη νεολαία στα στέκια της. Κάλλιστα λοιπόν το «Αελλώ» θα μπορούσε να ανοίξει ξανά και να γίνει ένα δημοτικό θερινό σινεμά.

Μία ακόμη αίθουσα που μπορεί να έχει κλείσει εδώ και 12 χρόνια από το 2006, εν τούτοις έκτοτε δεν μετατράπηκε ευτυχώς σε πάρκινγκ, ούτε χτίστηκε, είναι ο «Δαναός» στην οδό Σωτηριάδου που είχε πρωτοανοίξει ως «Αχίλλειον» τον Ιούνιο του 1971 (μετατράπηκε σε Δαναό το 1999). Ο «Δαναός» έχει επίσης ελπίδες αν θελήσει και προχωρήσει ο Δήμος το εγχείρημα δημιουργίας Δημοτικού θερινού ή αν ενδιαφερθεί κάποιος ιδιώτης.

Την ίδια ώρα το θέμα του θερινού φαίνεται πως ιντριγκάρει και ενδιαφέρει γενικά καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του και η Odeon που πλέον διαχειρίζεται τον πολυκινηματογράφο της Veso Mare προσανατολίζεται και σκέφτεται την δημιουργία ενός θερινού σε σημείο κοντινό στην Ακτή Δυμαίων. Το Νότιο Πάρκο που τόσο όμορφα έχει διαμορφώσει ο Δήμος Πατρέων αποτελεί έναν ιδανικό χώρο και από άποψης άπλας αλλά και γιατί δεν έχει ιδιαίτερο θέμα με τον θόρυβο καθώς ο δρόμος είναι σε αρκετά μέτρα απόσταση.

Βέβαια πέρα από το θέμα του θερινού (ολόκληρη Πάτρα διαθέτει πλέον μόνο 1 αίθουσα αυτή του σινε-Κάστρο στο Ρίο που «έσκισε» εισπρακτικά και το περασμένο καλοκαίρι παρά τις 17 μέρες που δεν λειτούργησε λόγω ασταθούς καιρού) υπάρχει και η δυνατότητα θέσπισης και χειμερινού Δημοτικού κινηματογράφου (υπάρχουν αίθουσες που παραμένουν κλειστές και μπορούν να διαμορφωθούν με τις κατάλληλες προδιαγραφές και χρήματα όπως το ιστορικό Παλλάς ή η Ομόνοια και φυσικά η αίθουσα του Ιντεάλ στον πρώτο όροφο, πάνω από το κατάστημα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή).

Τέλος πολλά ακούγονται και για νέες επιχειρηματικές κινηματογραφικές πρωτοβουλίες που ξεκινούν από την Αθήνα αλλά οι βλέψεις είναι πανελλαδικές και περιλαμβάνουν αναμφίβολα και την Πάτρα με την ζωηρή κίνηση και τον φοιτητικό πληθυσμό που πάει σινεμά. Περισσότερα δεν μπορούμε να πούμε για την ώρα αλλά σίγουρα επίκεινται…εκπλήξεις!

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για