Στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας – Τι θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός από την Μέρκελ – Δείτε φωτογραφίες από την ιστορική συνάντηση

Λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Γερμανίας) προσγειώθηκε το ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο Βερολίνο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Tegel.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το iefimerida, κατευθύνθηκε αμέσως συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο Marriott, στο κέντρο του Βερολίνου και συγκεκριμένα στην Potsdamer Platz.

Πέντε λευκές μοτοσικλέτες μάρκας BMW με ένστολους ακολουθούν σε κάθε βήμα την ελληνική αποστολή, η οποία πραγματοποιεί τις μετακινήσεις της με τρεις Mercedes. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η οποία ακολουθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό σε κάθε του βήμα, αναφέρει πως η συνοδεία που διατέθηκε στην ελληνική αποστολή είναι η μικρότερη δυνατή που επιβάλει το πρωτόκολλο.

Το τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στη μικρή αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στον 6ο όροφο της καγκελαρίας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να περάσει το κατώφλι της καγκελαρίας στις 16.40 ώρα Γερμανίας.

Οι συνομιλίες με την Μέρκελ αναμένεται να ξεκινήσουν στις 18:00, ώρα Ελλάδος. Στις 20:00 ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από την Γερμανίδα Καγκελάριο

Σύμμαχος της γερμανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι η χώρα ξεμένει από χρόνο και χρήμα, την ώρα μάλιστα που το τελευταίο ρέει με στο σταγονόμετρο, μέσα από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, το γνωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Από την ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, αν και δεν αποκαλύπτουν πόσες ακριβώς θα είναι οι σελίδες των μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με έναν πρώτο κατάλογο. Έτσι, απέναντι στις πιέσεις της καγκελαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τα εξής:

  • Να προτάξει την αποφασιστικότητα για αλλαγές δομικές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, για να δοθεί ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας.
  • Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συλλογής φόρων, θα τονίσει ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει τον… γερμανικό δρόμο, ώστε να εισπραχθούν.
  • Πιθανότατα θα θέσει το ζήτημα συνεργασίας στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφοράς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια επαναπροσέγγισης των διμερών σχέσεων με έναν μανδύα νέας αξιοπιστίας.
  • Θα επιμείνει στην ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντιες πολιτικές περικοπών
  • Για το επίμαχο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σχέδιο με ιδέες για επενδύσεις και συμπράξεις.

Με φόντο τα παραπάνω, η δύσκολη εξίσωση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα «πακετάρει» τον προωθητικό αυτό «συμβιβασμό», αλλά και τι θα δώσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων – ιδιωτικοποιήσεων για να κερδίσει κάτι στο πεδίο της αγοράς εργασίας και στο δημοσιονομικό.

Στο τραπέζι και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, στη συζήτηση αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα διμερών σχέσεων και κυρίως να ανοίξει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Βερολίνο: Η Μέρκελ θέλει να ακούσει από το στόμα του Τσίπρα τι μέτρα θα λάβει

Απόλυτα ξεκάθαρος ήταν ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ως προς την ακριβή ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε: «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια συμφωνία με το Eurogroup και όχι σε μια διμερή με τη Γερμανία. Επομένως, αν υπάρξει άμεσα μια λίστα μεταρρυθμίσεων, όπως έχει υποσχεθεί η Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup και όχι στις κυβερνήσεις».

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα της περιβόητης λίστας θα μείνει εκτός των συζητήσεων στο Βερολίνο. Είπε χαρακτηριστικά: «Φυσικά, η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται να ακούσει από το στόμα του κ. Τσίπρα ποιες είναι οι ιδέες του».

 

 

 

 

 

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για