Αχαΐα: Μαθητές υπό αυστηρή «επιτήρηση» λόγω έκλειψης Ηλίου – Κανείς μαθητής σε εξωτερικό χώρο η εντολή του Υπουργείου Παιδείας – Τηλεσκόπια παρατήρησης στην πλατεία Γεωργίου

Υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή και ο λόγος είναι εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας με αφορμή την ολική έκλειψη Ηλίου.

Συγκεκριμένα καλούνται οι Διευθυντές και οι Εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων να προφυλάξουν τους μαθητές από την έκθεση στο εντυπωσιακό κατά άλλα φαινόμενο, φροντίζοντας να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους κατά την διάρκεια της έκλειψης, από τις 10.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν στην Πάτρα να έχει ζητηθεί από τους Νηπιαγωγούς να φροντίσουν να καλύψουν ακόμα και τα τζάμια των παραθύρων προκειμένου να περιορίσουν πιθανή επαφή των νηπίων με την ηλιακή ακτινοβολία.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας  μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες  στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.

Όπως αναφέρεται επίσης στην εγκύκλιο, όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις/διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την Παρασκευή (20/3/2015) μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου για τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναστέλλονται.

Η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας:

«Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας το γνωστό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη θα είναι μερική.

Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.

Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού  εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30-13.00).

Κατά το ανωτέρω διάστημα είναι δυνατόν στις σχολικές μονάδες της χώρας να πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης.

Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση noa.gr ώστε κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο να μπορεί να την παρακολουθήσει. Θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο.

Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις/διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας  για την 20η Μαρτίου 2015 δύνανται να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου για τη Β/θμια Εκπ/ση, αναστέλλονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για