Με διαδικασία κατεπείγοντος η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Στις κοινοβουλευτικές επιτροπές οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων ξεκίνησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισηγήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων και τη μεγάλη ανάγκη χιλιάδων οφειλετών να μπουν σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, «υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη και από την άποψη των ανθρώπων που αυτήν τη στιγμή ταλαιπωρούνται και από την άποψη της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και πρέπει να αξιοποιηθεί ο Απρίλιος» είπε η κ. Βαλαβάνη, ζητώντας όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι από τη στιγμή που θα ψηφιστεί τελικά αυτό το νομοσχέδιο, απαιτούνται περισσότερες από 20 ημέρες για να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. «Αυτό σημαίνει ότι αν πάμε με κανονικές διαδικασίες, πρακτικά θα έχουμε χάσει τον Απρίλιο».

«Υπάρχει επίσης μια ημερομηνία η οποία έχει βαρύνουσα σημασία, την οποία πρέπει να προλάβουμε να επεκτείνουμε. Είναι η ημερομηνία της υφιστάμενης νομοθεσίας για τον αιγιαλό. Το ισχύον πλαίσιο ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία την 31 Μαρτίου 2015. Αν δεν έχουν μέχρι αυτή την ημερομηνία ολοκληρωθεί τα κριτήρια χάραξης του αιγιαλού, χάνεται ο παλιός αιγιαλός για όλη την Ελλάδα. Πρέπει να προλάβουμε λοιπόν να επεκτείνουμε αυτή την ημερομηνία την οποία προτείνουμε να πάει ως το τέλος της χρονιάς, ώστε να μπορέσει να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον σε σχέση με τους αιγιαλούς και τις παραλίες», συμπλήρωσε.

Υπέρ της διαδικασίας που εισηγήθηκε η κυβέρνηση τάχθηκαν μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο Στάθης Γιαννακίδης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η διαδικασία του κατεπείγοντος είναι απόφαση της κυβέρνησης και είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής. Ο Γιάννης Βρούτσης, εκ μέρους της ΝΔ, αναγνώρισε ότι υπάρχουν διατάξεις που ενσωματώνουν οικονομικές προτεραιότητες, όπως αυτή καθαυτή η ρύθμιση των οφειλών και η διάταξη για τον αιγιαλό. Διαφώνησε όμως με το κατεπείγον για τις υπόλοιπες διατάξεις (διατάξεις για τον ΚΦΕ, για τον ΦΠΑ, για τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων και τις διατάξεις για τις καταργήσεις των Οργανισμών).

Ο Γιώργος Γαλέος της Χρυσής Αυγής δεν διαφώνησε να υπάρξει επείγουσα διαδικασία, όχι όμως κατεπείγουσα, διότι πρέπει να ακουστούν οι φορείς στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε ενστάσεις για το κατεπείγον, διότι «με εξαίρεση τις διατάξεις που αφορούν στη ρύθμιση οφειλών, στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που δεν χρειάζεται να μπουν σε ένα κατεπείγον νομοσχέδιο». Άρα, όπως είπε, καλό είναι αποσυρθούν και να έρθουν με την κανονική διαδικασία.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει ζήτημα ακόμη και με τον τίτλο του νομοσχεδίου. «Ποια επανεκκίνηση της οικονομίας, εδώ συζητάμε πώς το κράτος θα αντλήσει έσοδα» παρατήρησε και κατήγγειλε ότι υπάρχουν διατάξεις άσχετες με το νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ. «Αυτή η πρακτική δημιουργεί ερωτηματικά» είπε ο βουλευτής.

Ο Δημήτρης Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επισήμανε ότι συμφωνεί με το κατεπείγον. «Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι θέμα που πρέπει όλοι μας με ψυχραιμία να ορίσουμε» είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι για να ξεκινήσει η οικονομία πρέπει να ξεκινήσουν οι συναλλαγές, να υπάρχει εμπιστοσύνη και ένα δίκαιο καθεστώς φορολογικό.

«Δεν έχει καμία βάση, το αίτημα της κυβέρνησης να συζητηθεί το νομοσχέδιο ως κατεπείγον» είπε ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), επισημαίνοντας ότι υπάρχει εν ισχύ ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία λήγει 31 Μαρτίου 2015. Ιδιαιτέρως τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος για τις ρυθμίσεις που αφορούν τις τριγωνικές συναλλαγές, για το ΣΔΟΕ και το ΤΑΙΠΕΔ, «κυρίως όταν τη δημόσια περιουσία της ΕΤΑΔ την εκχωρούμε χωρίς καμία προϋπόθεση στο ΤΑΙΠΕΔ».

Τον λόγο ζήτησε και ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ και είπε ότι το κατεπείγον είναι μια όλως εξαιρετική διαδικασία που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Αιχμές ότι ίσως υπάρχουν θέματα με παλαιότερες νομικές γνωματεύσεις του σημερινού γραμματέα της κυβέρνησης, Σπύρου Σαγιά για το Παράκτιο Μέτωπο άφησε ο Άδωνις Γεωργιάδης επίσης από τη ΝΔ.

Όψιμο χαρακτήρισε το ενδιαφέρον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, διότι «η προηγούμενη Βουλή συνεχώς νομοθετούσε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με διαδικασίες κατεπείγοντος». Ο Νίκος Φίλης, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις αφορούν ζητήματα και προβλήματα που η επίλυσή τους χρονίζει και έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Ζήτησε επίσης οι δράστες της σημερινής πραγματικότητας να μην γίνονται εύκολα τιμητές.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για