Στις 11 Ιουλίου η δεύτερη δόση του οικογενειακού επιδόματος

«Σηκώνουν» και πάλι τις καταθέσεις από τα σενάρια για λύση «Κύπρου»

Νέες αναταράξεις προκαλούν στις τράπεζες οι υψηλοί τόνοι και η διαφαινόμενη πορεία σύγκρουσης κυβέρνησης – δανειστών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, χθες οι εκροές καταθέσεων κυμάνθηκαν στα 350 με 400 εκατ. ευρώ, που είναι πέντε φορές υψηλότερες από τις εκροές των προηγούμενων ημερών. Oι χθεσινές εκροές καταθέσεων σύμφωνα με την Καθημερινή ήταν οι μεγαλύτερες που σημειώθηκαν τις τελευταίες 30 ημέρες, δηλαδή μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Παράλληλα σημειώθηκε μπαράζ δηλώσεων Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίες επιδείνωσαν το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, δηλώσεις που συνεχίστηκαν με ένταση και χθες.

Στο περιβάλλον αυτό οι τράπεζες ανησυχούν για ένα νέο κύκλο εκροών τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο, με την ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα με το σταγονόμετρο. Χθες η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) που είναι διαθέσιμη για τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατ. ευρώ. Ετσι, το συνολικό διαθέσιμο ποσό αυξάνεται σε 70 δισ. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει από τον ELA περίπου 2-3 δισ. ευρώ, «μαξιλάρι», το οποίο θεωρείται αρκετό ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες εκροές καταθέσεων. Η ΕΚΤ πρόκειται να συνεδριάσει για τον ELA πάλι την ερχόμενη εβδομάδα.

dikaiologitika.gr

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για