Εκλεισε η συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom για το φυσικό αέριο

Σφραγίστηκε η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την έκπτωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ…

Η μείωση θα είναι 15% με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2013.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 393 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα αερίου, τιμή που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη για μακροχρόνιες συμβάσεις, μέγεθος που ήταν εξ αρχής ο στόχος της ΔΕΠΑ στη διαπραγμάτευση.

Πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν ότι οι πελάτες της εταιρίας, δηλαδή οι εταιρίες Παροχής Αερίου, οι μεγάλες βιομηχανίες και οι ηλεκτροπαραγωγοί θα έχουν έκπτωση 10,5% στο τιμολόγιο, ποσοστό που προκύπτει αν ληφθεί υπόψη ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 60% των αναγκών της ελληνικής αγοράς. Επιπλέον εκπτώσεις θα εφαρμοσθούν ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να καλυφθεί το ποσό που προκύπτει από την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας, που υπολογίζεται σε 90-100 εκατ. ευρώ.

Στα θετικά της νέας συμφωνίας προσμετράται και το γεγονός ότι μειώνεται το όριο ενεργοποίησης της ρήτρας take or pay (που προβλέπει ότι η ΔΕΠΑ θα πρέπει να αποπληρώνει συγκεκριμένες ποσότητες αερίου ανεξάρτητα από το αν τις καταναλώνει). Το όριο αυτό είναι σήμερα 2,4 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και κατά τις πληροφορίες μειώνεται κάτω από τα 2 δισ. κυβικά μέτρα.

Η μειωμένη τιμή κατά 15% φέρνει την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε., ενώ είναι μία από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).

Η αναδρομική ισχύ της νέας τιμής (από την 1η Ιουλίου 2013 – βάσει και της διακρατικής συμφωνίας) μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).

Η νέα τιμή εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η ανανεωμένη σύμβαση προμήθειας έχει επιπλέον μία σειρά από ευνοϊκότερες παραμέτρους πέραν της συμβατικής τιμής εξίσου σημαντικές, όπως η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα υποχρεωτικής παραλαβής (take or pay). Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων, τονίζεται στην ανακοίνωση του υ πουργείου, ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας αυτών των επιτυχιών στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, για την πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερη, ασφαλέστερη, φθηνότερη ενέργεια σε κάθε χρήση, δηλαδή πιο προσιτή θέρμανση, μειωμένο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, φθηνότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ποιοτική αναβάθμιση των μεταφορών.

«Ο τομέας της Ενέργειας μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό και δυναμικές ενέργειες μετατρέπεται σε μοχλό οριστικής εξόδου από την κρίση. Εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικό «καύσιμο» για την οικονομία μας σε τιμές εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, επιτυγχάνουμε όρους ισοτιμίας και ανταγωνιστικότητας για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Οι προσπάθειες της χώρας μας για την εξυγίανση του ενεργειακού τομέα ως προαπαιτούμενο για την υγιή οικονομική ανάπτυξη αποδίδουν καρπούς. Οι καρποί αυτοί έχουν μόλις αρχίσει να φαίνονται», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου πέφτουν οι υπογραφές

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, η νέα σύμβαση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Θα προηγηθεί η έγκριση της συμφωνίας από το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα δουν τις μειώσεις τιμολογίων στους λογαριασμούς του Απριλίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι εκπτώσεις θα μετακυλιστούν στο ακέραιο προς τους πελάτες των Εταιριών Παροχής Αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, δηλαδή οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για