Άννα Μαστοράκου: «Ένα ανεξάρτητο, αξιοπρεπές και εποικοδομητικό έργο στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών»

Μέσα από την ενεργό συμμετοχή στο απερχόμενο Προεδρείο και το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, τα μέλη της Ι.Α.ΣΥ. (Ιατρική Ανεξάρτητη Συνεργασία)συμμετείχαν σε πολυάριθμες παρεμβάσεις με πάνω από 500 ανακοινώσεις κατά τη προηγούμενη τριετία, που θεωρείται ότι συνιστούν ένα ικανό έργο κατά τη διάρκεια της δυσκολότερης εποχής που έχει βιώσει ποτέ το ιατρικό επάγγελμα στη χώρα μας.

Η δράση αυτή είχε τους παρακάτω στρατηγικούς στόχους:τη συστηματική ενημέρωση των συναδέλφων με ερμηνευτική «αποκρυπτογράφηση» των νέων μέτρων και κατευθυντήριες οδηγίες, την αύξηση της επιρροής του ΙΣΠ στο Πανελλήνιο, την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους Ιατρικούς Συλλόγους, με σκοπό την ενδυνάμωση της δράσης και την ορθολογική προσέγγιση των παρεμβάσεων και πιέσεων προς τον ΠΙΣ και την κεντρική εξουσία.

Οι αποφάσεις και οι δράσεις του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου όσον αφορά την κοινή αντίληψη για τις εσφαλμένες πολιτικές υγείας του Υπουργείου Υγείας ήταν διαπαραταξιακές και πολύ συχνά ομόφωνες.

Το σύνολο των θεσμικών παρεμβάσεων αφορούσε σε ένα μεγάλο πεδίο δράσης:

Πολιτική υγείας: θωράκιση ιατρικού λειτουργήματος κατά την απελευθέρωση επαγγέλματος, ισοτιμία ιατρικής υπογραφής, μεταρρύθμιση ΠΦΥ, υποστελέχωση και ανάδειξη δυσλειτουργιών νοσοκομειακής περίθαλψης, ίδρυση ΠΕΔΥ, υποχρηματοδότηση συστήματος υγείας, λάθη στην εφαρμοζόμενη φαρμακευτική πολιτική, κανόνες συνταγογράφησης και πλαφόν, διαβλητότητα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κατασυκοφάντηση ιατρικού επαγγέλματος, ανάδειξη επιστημονικής προσέγγισης των διαρθρωτικών αλλαγών, καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης επιχειρηματικότητας.

ΕΟΠΥΥ: διευκρινίσεις για κανόνες λειτουργίας του Οργανισμού με έμφαση στη διοικητική ανεπάρκεια και στην έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, ανάδειξη ελλείψεων σε συνεργαζόμενους ιατρούς και υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους, πίεση για αποπληρωμή των συμβατικών ληξιπρόθεσμων και υφιστάμενων υποχρεώσεων του Οργανισμού, πληθώρα νομικών ενεργειών για τα παράνομα «κουρέματα» και την αντισυμβατική συμπεριφορά του Οργανισμού.

Δημόσια υγεία και ενημέρωση ασφαλισμένων: επισήμανση και παρεμβάσεις για τους κινδύνους κατά της δημόσιας υγείας από την ανεπάρκεια και περιορισμό της πρόληψης και τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διαμαρτυρία για την κατάργηση του επιδόματος τοκετού, ενημέρωση για το φορτίο των αιωρούμενων σωματιδίων και την ακαταλληλότητα θερμαντικών σωμάτων, διαμαρτυρία για τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες, ενημέρωση για εποχιακές λοιμώξεις, στήριξη των κατοίκων της Κεφαλονιάς μετά από το σεισμό, σε συνεργασία με τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο.

Λειτουργία και δράσεις Ιατρικού Συλλόγου Πατρών: δημιουργία κοινωνικού ιατρείου σε συνεργασία με άλλους φορείς και με το Δήμο Πατρέων, πολλαπλές δράσεις συλλογής φαρμάκων, διαφύλαξη του αποθεματικού κεφαλαίου του Συλλόγου από το κούρεμα PSI, κατάργηση προστίμων επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μελών, χορήγηση και εποπτεία των αδειών λειτουργίας των ιατρείων, συμμετοχή και διοργάνωση εκδηλώσεων με θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την κατάσταση της δημόσιας υγείας, με πρόσκληση του Πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ για την εκδήλωση «Υγεία και Μνημόνιο» τον Οκτώβριο του 2013.

ΕΣΥ – Νοσοκομεία – Λειτουργία Πανεπιστημιακών κλινικών – Κέντρα Υγείας: Πρόσκληση και συνάντηση στα γραφεία του Συλλόγου με τον πρώην Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για θέματα συγχωνεύσεων και λειτουργίας Νοσοκομείων, πίεση για επίσπευση παράδοσης κτιρίων του Νοσοκομείου «Άγιο Ανδρέα», παρεμβάσεις για αποπληρωμή εφημεριών νοσοκομειακών ιατρών, για παράνομη φορολόγηση επιδόματος βιβλιοθήκης, για τις απαράδεκτες περικοπές στο ιατρικό μισθολόγιο, για τις προβληματικές εργασιακές συνθήκες στα νοσοκομεία, την κατάργηση τμημάτων ή κλινικών στους νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων, την αστική ευθύνη νοσοκομειακών ιατρών, την ανεπάρκεια ογκολογικών φαρμάκων, την υποστελέχωση κλινικών Νοσοκομείων με ανάδειξη των αδυναμιών στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) – ΙΚΑ – ΠΕΔΥ:Παρεμβάσεις για υποστελέχωση ιατρείων και υπολειτουργία εργαστηρίων των πολυΪατρείων, για τις σοβαρές δυσλειτουργίες των ΚΕΠΑ, για τα λάθη και την παραβατική συμπεριφορά της πολιτείας κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ με τις απολύσεις και την απώλεια χρόνιων εργασιακών δικαιωμάτων των ιατρών, για τις ανεπάρκειες στη λειτουργία του ΠΕΔΥ και τις διαφορετικές ταχύτητες που κατακερματίζουν την εύρυθμη λειτουργία της ΠΦΥ.

Ιδιωτικός τομέας ΠΦΥ – ιατροί ΕΟΠΥΥ, πιστοποιημένοι ιατροί, εργαστηριακός τομέας:Πίεση και συστηματική παρέμβαση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων προς τους ιατρούς, πίεση για συμψηφισμό χρεών των ιατρών με οφειλές του κράτους, διαμαρτυρία για την υποχρηματοδότηση της ιδιωτικής ΠΦΥ, νομικές ενέργειες και οργάνωση επισχέσεων κατά της εφαρμογής των αναδρομικών «κουρεμάτων» επί των δεδουλευμένων ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων και κατά της εφαρμογής των ισοπεδωτικών λογιστικών μέτρων που αφορούν στο πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Νέοι ιατροί: Συστηματική παρέμβαση για την ανεργία στους νέους ιατρούς, για την μαζική ιατρική μετανάστευση και για τις χαμηλές αμοιβές τους. Ανάδειξη των προβλημάτων στη δημόσια υγεία που προκαλούνται από την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την άρση των προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία. Επισημάνσεις για τα οξέα προβλήματα «επιβίωσης» των ελευθεροεπαγγελματιών νέων ιατρών.

ΤΣΑΥ: Αίτημα προς τον Πρόεδρο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ για συμψηφισμό των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών των ιατρών με υποχρεώσεις και παρέμβαση για την απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ταμείου. Ενστάσεις για τη χαριστική βολή της υποχρεωτικής ένταξης του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ, παρέμβαση για προβληματική λειτουργία του γραφείου ΤΣΑΥ στην Πάτρα, εξέταση σκοπιμότητας πληρωμών εισφορών μονοσυνταξιούχων και παρέμβαση κατά του χαμηλού ύψους των κύριων συντάξεων των υγειονομικών.

Στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών που διενεργούνται την Κυριακή 05/10,ευελπιστούμε στην αναγνώριση του έργου μας και προσδοκούμε στη συνειδητή ψήφο των συναδέλφων μας, μακριά από προσωπικές πιέσεις ή πολιτικές σκοπιμότητες.

Άννα ΜαστοράκουΠρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου ΠατρώνΕπικεφαλής Ι.Α.ΣΥ.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για