Eπεισόδια έξω από τη Βουλή της Κύπρου (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Οργή, ένταση, επεισόδια, ρίψη κροτίδων, αντικειμένων και προπηλακισμοί επικράτησαν έξω από τη βουλή, όπου πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ. Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν κατά των δρομολογούμενων ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών ενώ ρίφθηκαν αντικείμενα όπως φρούτα, πέτρες και κροτίδες. Τα επεισόδια έχουν αυτή την ώρα κοπάσει. Κατά διαστήματα οι διαδηλωτές εκφράζουν την αγανάκτηση τους φωνάζοντας συνθήματα. Καταφέρονται εναντίον βουλευτών με βαρείς χαρακτηρισμούς. Η παρουσία της Αστυνομίας είναι έντονη. Μέχρι στιγμής η Βουλή είναι ακόμη αποκλεισμένη και κανείς δεν μπορεί να εξέλθει του κτιρίου.

Η κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία διεκόπη λόγω της κατάστασης, επανάρχισε γύρω στις 11, αφού οι βουλευτές μεταφέρθηκαν από το ισόγειο στο δεύτερο όροφο. Στην ατζέντα της συνεδρίας βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις CYTA, Αρχής Ηλεκτρισμού και Αρχής Λιμένων. Νωρίτερα, γίνονταν σκέψεις όπως η συνεδρία αναβληθεί.

Οι οργισμένοι διαδηλωτές έριξαν το κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η Αστυνομία. Συγκρούστηκαν με άνδρες της Δύναμης, κατέλαβαν το χώρο στάθμευσης της Βουλής και επιχειρούν να πετύχουν είσοδο από την πλαϊνή πλευρά του κτιρίου. Στο σημείο κλήθηκαν δυνάμεις από τον ειδικό αντιτρομοκρατικό ουλαμό.

Οι απεργοί γιουχάισαν τον υπουργό οικονομικών και τους βουλευτές που εισέρχονταν στο κτίριο του κοινοβουλίου, ενώ παρεμπόδισαν Γενικό Εισαγγελέα να εισέλθει στο κτίριο. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής οικονομικών πως δεν μπορεί να παρευρεθεί στη συνεδρία υπό το καθεστώς εκφοβισμού.

Φώναζαν συνθήματα όπως «πουλημένοι» και «κάτω τα χέρια από την ΑΗΚ». Επιπλέον, οι απεργοί έριξαν αντικείμενα όπως φρούτα, μπουκάλια νερού και πέτρες. Ρίχθηκαν επίσης κροτίδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, να υπήρξαν και μικροτραυματισμοί διαδηλωτών.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, μαθητές δημοτικού σχολείου, οι οποίοι πραγματοποιούσαν επίσκεψη στη βουλή, αποκλείστηκαν στο κτίριο του κοινοβουλίου. Για λόγους ασφαλείας, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην αίθουσα που συνεδριάζει η ολομέλεια της βουλής, όπου παρέμειναν για λίγο και στη συνέχεια, μετά από παρέμβαση βουλευτών, αποχώρησαν με ασφάλεια από το κτίριο με τη συνοδεία αστυνομικών

Χωρίς ρεύμα η Βουλή

Στο μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε και εντός του κοινοβουλίου. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών στης Βουλής μεταφέρθηκε από το ισόγειο του κτιρίου στο δεύτερο όροφο, όταν οργισμένοι εργαζόμενοι της ΑΗΚ πέρασαν στο πίσω μέρος της Βουλής και χτυπούσαν τα τζάμια της αίθουσας, νωρίτερα υπήρξε πληροφορία ότι γινόταν συζήτηση για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η συνεδρία. Εξάλλου, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί στη Βουλή, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι φέρονται να έχουν προκαλέσει ζημίες στη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος.

Δυναμικότερες κινητοποιήσεις από αύριο

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ εξήγγειλαν περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις από αύριο, με τη συμμετοχή και του προσωπικού παραγωγής.

Όλα τα γραφεία και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της Αρχής θα παραμείνουν κλειστά.

Για τα έκτακτα περιστατικά και βλάβες θα εργάζεται το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κοινού.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ, Ανδρέας Πανόρκος, δήλωσε ότι τα μέτρα, θα κλιμακώνονται αναλόγως των εξελίξεων.

Για σήμερα, ανέφερε, δεν αναμένονται διακοπές στη ηλεκτροδότηση, αλλά αύριο, ενδεχομένως, να υπάρξουν, καθώς η παραγωγή θα βρίσκεται στο όριο.

Υπέδειξε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί και να διεξαχθεί διάλογος.

Αυθόρμητη στάση εργασίας στη CYTA

Στο μεταξύ, σε αυθόρμητη μονόωρη στάση εργασίας κατέρχονται από τις 9-10 το πρωί οι εργαζόμενοι στη CYTA.

Διαμαρτύρονται για τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι οι εργαζόμενοι στη δημόσια υπηρεσία δεν έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα.

Το Σάββατο οι συντεχνίες της CYTA κάλεσαν τους νομικούς της συμβούλους, οι οποίοι απορρίπτουν τα όσα αναφέρονται στη γνωμάτευση.

Στις 13.00 θα συνέλθουν οι συντεχνίες της CYTA για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Θα συζητήσουν και εισήγηση για πραγματοποίηση τριήμερης απεργίας την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντί 438ωρης την Τετάρτη και την Πέμπτη

Σε στάση αναμονής η ΑΛΚ

Στάση αναμονής τηρεί η Αρχή Λιμένων. Τα επόμενα βήματά της θα κριθούν τόσο από τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, όσο και από τη στάση, που θα τηρήσουν οι συντεχνίες των άλλων δύο ημικρατικών οργανισμών.

Μιλώντας στο Sigmalive, o Γραμματέας της κλαδικής επιτροπής της ΣΥΔΥΚΕΚ ΠΕΟ Αρχής Λιμένων, Γλαύκος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι αύριο οι συντεχνίες θα συναντηθούν με τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, με τον οποίο θα συζητηθεί και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Από τα αποτελέσματα της συνάντησης, θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις Γενικές Συνελεύσεις της Τετάρτης.

Πάντως, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι εάν οι συντεχνίες άλλων ημικρατικών αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, τότε οι εργαζόμενοι της ΑΛΚ θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Από το ΣΙΓΜΑ

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για