«Ο Ντράγκι ήταν και είναι λάθος επιλογή για την θέση»

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απασχολούν τον σημερινό γερμανικό Τύπο, ωστόσο η κάλυψη είναι περιορισμένη στις διαδικτυακές εκδόσεις, καθώς σήμερα δεν κυκλοφορούν εφημερίδες, λόγω της αργίας της 3ης Οκτωβρίου, ημέρας της Γερμανικής Επανένωσης. Τα δημοσιεύματα πάντως είναι στο σύνολό τους επικριτικά για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ενώ διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους.

«Ο κ. Ντράγκι ήταν και είναι λάθος επιλογή για την θέση. Μετατρέπει την ΕΚΤ όλο και περισσότερο σε τράπεζα σκουπιδιών», δηλώνει στην γερμανική οικονομική εφημερία Handelsblatt ο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Χανς Μίχελμπαχ και προσθέτει: Ο κ. Ντράγκι «και οι ακόλουθοί του υπονομεύουν έτσι την εμπιστοσύνη στο ευρώ και την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Αυτό θα σπρώξει ακόμη περισσότερο από ό,τι ως τώρα τους ψηφοφόρους προς τα αντιευρωπαϊκά κόμματα». Σημειώνει επίσης ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ με την πορεία του θέτει σε κίνδυνο και την σταθερότητα των αγορών, «διότι η ΕΚΤ στηρίζει τώρα αυτά τα αδιαφανή χαρτιά τα οποία ήταν το 2007-2008 οι βασικοί υπαίτιοι για την οικονομική κρίση — ο πρώην τραπεζίτης Ντράγκι δεν διδάχθηκε τίποτα ούτε ως επικεφαλής της ΕΚΤ» και υποστηρίζει ότι με την νομισματική της πολιτική, η ΕΚΤ στηρίζει τους απρόθυμους για μεταρρυθμίσεις και επιτίθεται πισώπλατα στις κυβερνήσεις οι οποίες προσπάθησαν εντατικά για μεταρρυθμίσεις και συνεχίζουν να προσπαθούν. «Ο κ. Ντράγκι χλευάζει με την πορεία του τους ανθρώπους στην Ευρώπη υπέμειναν βάρη προκειμένου να εγγυηθούν με μεταρρυθμίσεις το μέλλον των χωρών τους», καταλήγει ο κ. Μίχελμπαχ.

Ο συντάκτης της Handelsblatt αναφέρει ακόμη ότι οι αναλυτές δεν συμφωνούν με την πολιτική της ΕΚΤ και παραθέτει μια δήλωση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν ο οποίος πρόσφατα κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει την ΕΚΤ: «Ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν κουραστεί να λέει το αντίθετο, ακολουθεί μια πολιτική δημοσιονομικής διάσωσης για την οποία θα έπρεπε να της έχει δοθεί ειδική άδεια από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η παραβίαση της εντολής της είναι προφανής. Η γερμανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει ενεργά δράση και, αν δεν το κάνει, μπορεί ο κάθε πολίτης να προσφύγει εναντίον της στο Συνταγματικό Δικαστήριο».

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί κάτι περισσότερο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι «οι ιδέες γίνονται όλο και πιο αντισυμβατικές και οι επιπτώσεις όλο και πιο σοβαρές — μόνο με νομισματική πολιτική δεν μπορεί πια να σωθεί η Ευρώπη», ενώ τονίζεται: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της την παρούσα κρίση, το πολύ-πολύ να ρίχνει τον σπόρο για την επόμενη κρίση. Το πρόβλημα είναι τελείως διαφορετικό. Στην Ευρώπη λείπουν οι επενδύσεις στις οποίες ιδιώτες και επιχειρήσεις παίρνουν στο χέρι χρήματα για να χτίσουν ένα σπίτι, να χτίσουν ένα νέο εργοστάσιο ή να επενδύσουν σε μισθούς για νέο προσωπικό». Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο κ. Ντράγκι της ζητά να αυξήσει το χρέος της. «Αυτός ο δρόμος θα ήταν ο λανθασμένος. Αυτό το λέει πλέον ακόμη και ο νέος Επίτροπος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί. Τα δημόσια ταμεία στην Ευρωζώνη είναι ακόμη χρεωμένα στο 90% του ΑΕΠ τους. Δεν θα έπρεπε, άρα, να προστεθούν σε καμία χώρα νέα χρέη. Αντ’ αυτού θα έπρεπε η Ευρώπη να προβληματιστεί γιατί επιχειρήσεις και ιδιώτες δεν επενδύουν οικειοθελώς ακόμη και σε ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία. Τους φαίνονται πολύ αδύναμες οι μακροπρόθεσμες προοπτικές σε ένα σημείο της γης στο οποίο γεννιούνται όλο και λιγότερα παιδιά; Λείπουν καινοτόμες ιδέες στις οποίες θα μπορούσε κανείς να επενδύσει τα πολλά χρήματα ή μήπως υπάρχει και κάποιος τελείως διαφορετικός λόγος; Μόνο όταν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα μπορέσει να βρεθεί ένας βιώσιμος δρόμος για την έξοδο από την κρίση της Ευρώπης», συνεχίζει ο συντάκτης.

Για «πράξη απόγνωσης» της ΕΚΤ κάνει λόγο το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση και σημειώνει ότι με το σχέδιό του ο κ. Ντράγκι αντιδρά στην αδύναμη οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης. «Χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα βγαίνουν – αν βγαίνουν καν – πολύ αργά από την κρίση. Οι τράπεζες εκεί δίνουν εδώ και χρόνια όλο και λιγότερα δάνεια και ακόμη και σε μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία τελευταία η οικονομική ανάπτυξη μένει στάσιμη», αναφέρει ο συντάκτης και τονίζει ότι ακόμη και ο κ. Ντράγκι φαίνεται να γνωρίζει ότι «δεν γίνεται χωρίς την πολιτική» και έτσι ακούγεται σχεδόν απεγνωσμένος όταν καλεί ξανά και ξανά τις κυβερνήσεις «να αντιμετωπίσουν επιτέλους τα προβλήματα» της Ευρωζώνης. «Χωρίς να αναφέρεται σε ονόματα, ο κ. Ντράγκι καλεί χώρες όπως την Ελλάδα ή την Ισπανία να μην πάρουν πίσω τις υλοποιηθείσες μεταρρυθμίσεις και χώρες όπως την Γαλλία ή την Ιταλία να ξεκινήσουν επιτέλους κάποιες (μεταρρυθμίσεις) και την Γερμανία να ξοδέψει λίγο περισσότερο χρήμα για να στηρίξει την ζήτηση σε όλη την Ευρώπη, αλλά μόνο σπάνια εισακούεται», συνεχίζει ο συντάκτης.

«Η μεγαλύτερη ‘bad bank’ του κόσμου», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche, στο οποίο αναφέρεται ότι «ο μοναδικός σκοπός των αντισυμβατικών μέτρων της ΕΚΤ ήταν και είναι να απλώσει ένα δίχτυ ασφαλείας για τις κυπριακές, τις ελληνικές και άλλες ντε φάκτο δανειακές απαιτήσεις οι οποίες δεν μπορούν να πωληθούν και δεν έχουν αξία» και ότι αυτό το δίχτυ έχει βάρος μερικών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ απώτερος σκοπός είναι, εάν κάποια στιγμή είναι αυτό εφικτό, η ΕΚΤ να θάψει (τις απαιτήσεις) στον ισολογισμό της και να γίνει έτσι η μεγαλύτερη ‘bad bank’ στον κόσμο. «Με αυτό το πρόγραμμά της η ΕΚΤ νοιάζεται για μία ακόμη φορά μόνο για την διάσωση χρεοκοπημένων τραπεζών. Δεν έχει καμία σχέση με νομισματική πολιτική», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για