Πάτρα: Ο Δήμος τίμησε την 70η Επέτειο απελευθέρωσης από τους Ναζί

Ο Δήμος Πατρέων τίμησε σήμερα την 70η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στο πλαίσιο του εορτασμού μνήμης τελέστηκε στις 10.30 το πρωί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, καθώς και μελών των Αντιστασιακών Οργανώσεων και ομιλητή τον δάσκαλο Πέτρο Βάη.

Αμέσως μετά, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών, ακολούθησε ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και ο εορτασμός έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας.

Ο κ. Πελετίδης αναφέρθηκε στην Πάτρα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, που πριν επτά δεκαετίες πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος και θυσιών, προκειμένου να συντριβεί ο Ναζισμός, αλλά και στο σήμερα, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Χρυσή Αυγή και στο σύστημα που τη στηρίζει: «Και σήμερα –είπε- δεν πρέπει κανένας λαϊκός άνθρωπος να παραπλανηθεί από την φασιστική Χρυσή Αυγή, που δεν είναι έξω από το σύστημα. Είναι μέσα στο σύστημα και επιδιώκει να έχει ρόλο στην αναμόρφωσή του».

 antistasiakoi mnimosino patratora3 antistasiakoi mnimosino patratora1 antistasiakoi mnimosino patratora2

Ολόκληρη η ομιλία  του Δημάρχου Πατρέων Κώστα  Πελετίδη, έχει ως εξής:

Φίλες και φίλοι

Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της απελευθέρωσης της Πάτρας, της πρωτεύουσας του Μοριά από τη φασιστική κατοχή.

Τιμάμε εδώ  στα Ψηλαλώνια, τους κρεμασμένους Αγωνιστές, όλους όσους έπεσαν  «στον τίμιο αγώνα και πάλη», για να συντριβεί ο φασισμός, ο Ναζισμός.

Η Πάτρα όπως και όλη η Πελοπόννησος αλλά και η χώρα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος και θυσιών.

Έδωσε  τα καλύτερα παιδιά  της εργατικής τάξης θυσία στο βωμό της απελευθέρωσης και της Νίκης κατά του φασισμού.

Έδωσε όμως ο εθνικοαπελευθερωτικός  αγώνας και υπέροχα παραδείγματα πρωτοπόρας οργάνωσης και πειθαρχίας, μαζί με πολύμορφη και πρωτόγνωρη αυτενέργεια και πρωτοβουλία των λαϊκών μαζών στις πόλεις και τα χωριά, με αποκορύφωμα τον ένοπλο αγώνα χιλιάδων και χιλιάδων ανταρτών του ΕΛΑΣ και των Δημοκρατικού Στρατού.

Η απελευθέρωση της Πάτρας και της χώρας ήρθε ως αποτέλεσμα της ηρωικής πάλης των Εθνικοαπελευθερωτικών Οργανώσεων, του ίδιου του λαού και της νεολαία, που αναθαρρημένοι από την μεγάλη νίκη του κόκκινου στρατού στο Στάλιγκραντ που άλλαξε την πορεία του πολέμου, απελευθέρωσαν ολόκληρες περιοχές της χώρας και η εξουσία πέρασε στο λαό.

Έτσι υποχρεώθηκαν και οι σύμμαχοι (Αγγλία και Αμερική), να ανοίξουν το δεύτερο μέτωπο με την απόβαση στην Γαλλία, που πεισματικά αρνούνταν το προηγούμενο διάστημα παρά τις προτροπές της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς περίμεναν την νίκη και την επικράτηση του άξονα και στη χώρα των Σοβιέτ.

Έτσι ο φασισμός κυνηγημένος από τις σοβιετικές Δημοκρατίες, κινδύνευε στην άτακτη υποχώρησή του, να εγκλωβιστούν μεγάλες δυνάμεις του στα Βαλκάνια και την Ελλάδα και να εξοντωθούν.

Έτσι τσακίστηκε ο φασισμός στην Ελλάδα, με τον οργανωμένο λαό, στον Αγώνα και την πρωτοπορία του στην ένοπλη πάλη.

Έτσι τσακίστηκε ο φασισμός στην Ευρώπη, με την ορμητική προέλαση του στρατού των Μπολσεβίκων, του Κόκκινου στρατού, που έμπηξε την κόκκινη σημαία στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος στο Βερολίνο.

Αγαπητοί συνδημότες

Ο φασισμός και ο ναζισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, που σαπίζει. Είναι η ακραία, η πιο ανοιχτή, η πιο αιματηρή μορφή δικτατορίας της αστικής τάξης.

Είναι κομμάτι και συστατικό μέρος του πολιτικού συστήματος και έτσι επικράτησε σε μια σειρά χώρες την δεκαετία του ’20 και του ’30 στην Ευρώπη, σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Ανδρώθηκε, καθοδηγήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την αστική τάξη και τα μονοπώλια, ως δύναμη κρούσης ενάντια στο εργατικό και λαϊκό Κίνημα, που αναπτυσσόταν ορμητικά.

Με την ακραία δημαγωγία και τον έξαλλο αντικομουνισμό, προσπαθεί να επηρεάσει λαϊκές και εξαθλιωμένες μάζες, που πληρώνουν τις βαριές συνέπειες της κρίσης. Μάζες που έχουν μικρή ή καθόλου πολιτική πείρα και συμμετοχή στους αγώνες.

Γι αυτό και σήμερα δεν πρέπει κανένας λαϊκός άνθρωπος να παραπλανηθεί από την φασιστική Χρυσή Αυγή, που δεν είναι έξω από το σύστημα. Είναι μέσα στο σύστημα και επιδιώκει να έχει ρόλο στην αναμόρφωσή του.

Είναι υποκριτικό και εξοργιστικό να διακηρύσσουν πολιτικά κόμματα και δυνάμεις του λεγόμενου συνταγματικού τόξου ότι μπορούν να αποκρούσουν τον φασισμό. Με δίκες και αντιρατσιστικά νομοσχέδια, που στο τέλος θα καταλήξουν πάλι σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές διώξεις, κατά των λαϊκών αγωνιστών.

Το παράδειγμα του Νόμου «509», που ψηφίστηκε για την δήθεν αντιμετώπιση των ληστών και χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών, είναι άκρως διαφωτιστικό και διδακτικό.

Αυτές οι δυνάμεις έχουν ενεργό ρόλο και συμμετοχή στην επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που «ξαναγράφει την ιστορία», με την περίφημη θεωρία των δύο άκρων.

Που εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό, που αποκαθιστά τους φασίστες σε μια σειρά χώρες.

Που απαγορεύει στα κομμουνιστικά κόμματα, την προπαγάνδα της ιδεολογίας τους και τα σύμβολά τους.

Που έχει ανοιχτή και ξεδιάντροπη σχέση καθοδήγησης και υποστήριξης με φασιστικές δυνάμεις, όπως στην Ουκρανία και αλλού.

Σήμερα, τιμώντας τους αγωνιστές της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης, πρέπει να διδαχθούμε ότι η αντιμετώπιση του φασισμού και η απομόνωσή του, μπορεί να επιτευχθεί μόνο από το λαό και τη νεολαία.

Σήμερα, που μπροστά στα μάτια μας η περιοχή μας γίνεται πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε γενικευμένο πόλεμο, είναι εξαιρετικά επείγον και αναγκαίο το δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας.

Απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να μην μπει ο λαός και η νεολαία κάτω από ξένη σημαία.

Να μην χύσουν το αίμα τους τα παιδιά μας για το ποιος ανταγωνιστής θα ενισχυθεί.

Για το ποια ιμπεριαλιστική χώρα θα κυριαρχήσει.

Εμείς έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε. Έχουμε μπροστά μας το δικό μας δρόμο. Το δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού και της εγκαθίδρυσης της Λαϊκής Εξουσίας.

Έτσι θα τσακιστεί οριστικά ο φασισμός και θα εξαφανιστεί η εγκληματική ιδεολογία του.

Τιμάμε τους νεκρούς Αγωνιστές και όλους όσοι έπεσαν στην πάλη κατά του φασισμού.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για