Διακοπές στο ...κρεβάτι του πόνου για τον Αντώνη Σαμαρά (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Αιφνιδιαστική κίνηση Σαμαρά – Την Δευτέρα ζητά ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς, όπως προκύπτει από το ραντεβού Σαμαρά -Βενιζέλου η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Σημειωτέον ότι η Βουλή ανοίγει ξανά την Δευτέρα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει το έργο της.

Επιπλέον στη συνάντηση πρωθυπουργού και αντιπροέδρου αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο με εμφανή στόχο να σταματήσουν τα συνεχόμενα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2014.

Κόντρες, γκρίνιες και στη μέση η Τρόικα

Εντός κυβερνητικού στρατοπέδου υπάρχουν αρκετές κόντρες και διαφωνίες, ενώ η λέξη εκλογές ακούγεται όλο και πιο συχνά στο περιβάλλον του Μαξίμου τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα και πιέζουν ασφυκτικά για απολύσεις και μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι εκπρόσωποί τους δεν φαίνεται να συμμερίζονται απολύτως τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου για απεμπλοκή από την Τρόικα, το Μνημόνιο και το ΔΝΤ κάτι που δυσκολεύει αφάνταστα τη στρατηγική του Μαξίμου.

Επιπλέον και η κοινωνία δείχνει να παραμένει σε αναβρασμό από τη στιγμή που οι εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και χαλάρωση δεν δείχνουν να πείθουν τους πολίτες οι οποίοι έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της παρούσας κατάστασης.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή εικόνα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών να συνεδριάζουν και απέξω να υπάρχουν καθηγητές σε διαθεσιμότητα οι οποίοι διαδηλώνουν υπό την παρουσία των ΜΑΤ.

Εικόνα αποσύνθεσης στην κυβέρνηση

Η κυβερνητική πλειοψηφία δοκιμάζεται εντονότερα από ό,τι στο παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε επίπεδα οριακής ανοχής προς την κυβέρνηση και ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε οριακή σχέση με το ίδιο του το κόμμα. Το «αντάρτικο» Παπανδρέου, η οξύτατη κριτική Χρυσοχοΐδη και οι αντιρρήσεις βουλευτών έχουν φθάσει σε οριακό σημείο τον κ. Βενιζέλο, για τον οποίο οι εκλογές είναι πιθανόν καλύτερη λύση από ένα Συνέδριο αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του.

Ενα παρόμοιο σκηνικό έχει στηθεί και στη ΝΔ , όπου το «αντάρτικο» καραδοκεί ανά πάσα στιγμή, ειδικά αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει νέα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός δείχνει πιο ευάλωτος απέναντι στις πιέσεις των λαϊκιστών της κυβέρνησης ενώ έχει εντυπωθεί η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη «μέγγενη» της Τρόικα

Το πρώτο από τα θέματα που τίθενται επί τάπητος είναι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και οι απαιτήσεις των δανειστών, καθώς, οι εκπρόσωποί τους έχουν έρθει στην πρωτεύουσα με άγριες διαθέσεις.

Τον τόνο, άλλωστε, είχε δώσει η ίδια η Κομισιόν με τις προ ημερών διαρροές για τα χίλια προαπαιτούμενα που καλείται να εκπληρώσει η κυβέρνηση, την αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων και τις ρυθμίσεις για ομαδικές απολύσεις.

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα διαλλακτικοί και πιέζουν αφόρητα προς την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Το πρόβλημα με τον Γκίκα Χαρδούβελη

Μέσα σε αυτό το κλίμα φαίνεται πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει πρόβλημα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν διαρρεύσει πληροφορίες και φήμες για δυσαρέσκεια και από τις δύο πλευρές.

Στο χθεσινό «αλαλούμ» με την παρουσία του Χρύσανθου Λαζαρίδη στη σύσκεψη με την Τρόικα ήρθε να προστεθεί η σημερινή απουσία του υπουργού Οικονομικών από τις συναντήσεις, η οποία αποδίδεται από το περιβάλλον του σε ασθένεια που τον ταλαιπωρεί από την Δευτέρα.

Ωστόσο, ακόμη και η είδηση αυτή είναι ικανή να πυροδοτήσει σενάρια και φημολογίες για τον κ. Χαρδούβελη και τη σχέση του με το Μαξίμου.

Ολο και πιο δυνατοί οι ψίθυροι για εκλογές

Στα προβλήματα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και τις ενδοκυβερνητικές έριδες και γκρίνιες έρχεται να προστεθεί η ολοένα και αυξανόμενο εκλογολογία, ενώ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του με τα σενάρια τόσο της οικουμενικής κυβέρνησης όσο και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να δυναμώνουν συνεχώς.

Με δεδομένο ότι ο σκόπελος της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει επικίνδυνα και η κυβέρνηση δεν δείχνει σίγουρη πως έχει εξασφαλίσει τους απαραίτητους 180 που απαιτούνται για να κρατηθεί στην εξουσία οι ψίθυροι ολοένα και δυναμώνουν προαναγγέλλοντας εξελίξεις ακόμη και στο πολύ άμεσο μέλλον.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για