Ρώσικες ελπίδες για συμφωνία σχετικά με το Ουκρανικό χρέος για το φυσικό αέριο

Την ελπίδα του πως η Μόσχα και το Κίεβο να καταλήξουν αυτή την εβδομάδα σε μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου η Ουκρανία θα πληρώσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που έχει αγοράσει από τη Ρωσία, εξέφρασε σήμερα ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Η Ρωσία σταμάτησε να παραδίδει αέριο στην Ουκρανία τον Ιούνιο, έπειτα από τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την τιμή του.

Έπειτα από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μόσχα και το Κίεβο ανακοίνωσαν ότι σημείωσαν προόδους στην τελευταία τους συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

Ο Νόβακ επανέλαβε ότι το Κίεβο πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον ένα μέρος από το χρέος του, ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom προτού αυτή αρχίσει και πάλι να παραδίδει αέριο στην Ουκρανία.

«Είναι θέμα αρχής για εμάς να πληρωθεί ένα μέρος του χρέους προτού ξεκινήσει η παροχή», είπε ο Νόβακ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Ατιράου του Καζακστάν μαζί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το χρονοδιάγραμμα και η τιμή του φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Η Μόσχα επιθυμεί το Κίεβο να πληρώσει σε δύο δόσεις: 2 δισεκατομμύρια δολάρια προτού ξεκινήσει και πάλι η παροχή αερίου και 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια ως το τέλος του έτους.

Αντίθετα το Κίεβο επιθυμεί να πληρώσει σε τρεις δόσεις τις οποίες θα καταβάλει αφού ξεκινήσει και πάλι η παροχή αερίου.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για