Ν. Τσούκαλης: Ο ΕΝΦΙΑ δεν βελτιώνεται - Απαιτείται πλήρης επαναδιατύπωση

Ερώτηση Ν. Τσούκαλη για το «πάγωμα» των εργασιών στο 7οροφο του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας»

Το «πάγωμα» των εργασιών στο πολυώροφο του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» προμηνύει καθυστέρηση στην παράδοση του κτιρίου

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα: «»Πάγωσαν» οι εργασίες στο πολυώροφο του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα με ενδεχόμενη καθυστέρηση στην παράδοση του κτιρίου σε χρήση» κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αχαΐας κ. Νίκος Τσούκαλης. Επισημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για το εάν είναι εφικτό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών στα τέλη του 2015, καθώς οι εργασίες ανακατασκευής αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης και ακολουθεί η εσωτερική διαρρύθμιση και η εγκατάσταση του εξοπλισμού, που για ένα νοσοκομειακό έργο είναι ιδιαίτερα απαιτητική και βαρύνουσα.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Η ολοκλήρωση του έργου «Αναβάθμιση Κεντρικού Κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» κ.λπ.», το οποίο υπέστη ζημιές από το μεγάλο σεισμό του Ιουνίου του 2008, κρίνεται ζωτικής σημασίας για την πόλη της Πάτρας.

Πρόκειται για ένα έργο που οφείλεται εδώ και χρόνια από την Πολιτεία στους ταλαιπωρημένους ασθενείς ολόκληρης της Αχαΐας και Δυτικής Ελλάδας. Παρά τις ομολογουμένως σημαντικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες που έλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να επιταχύνει κάθε διαδικασία του έργου σε συνεργασία με την ανάδοχο ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παραδέχονται ότι το χρονοδιάγραμμα των εργασιών είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό, ώστε το έργο να παραδοθεί εγκαίρως στην πόλη μέχρι το τέλος του 2015. Η αναβάθμιση στο πολυώροφο τμήμα του Νοσοκομείου αφορά στην εκτέλεση οικοδομικών και Η/Μ εργασιών καθώς και στην προμήθεια-εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Ωστόσο, με ανησυχία παρατηρείται ότι για περισσότερο από ένα μήνα έχουν σταματήσει οι εργασίες ανακατασκευής. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. ότι η διακοπή έχει προσωρινό χαρακτήρα λόγω διαδικαστικών εμπλοκών, το «πάγωμα» των εργασιών θα διαρκέσει περισσότερο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο. Εφόσον το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι πιεστικό, κάθε καθυστέρηση ενδέχεται να συντελέσει σε παράταση του χρόνου παράδοσης του έργου. Αιτία της διακοπής των εργασιών φημολογείται ότι είναι η οικονομική διαφορά μεταξύ του αναδόχου και του υπουργείου.

Η καθυστέρηση προκαλεί αμφιβολία για το εάν είναι εφικτό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών στα τέλη του 2015. Οι εργασίες ανακατασκευής αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης και ακολουθεί η εσωτερική διαρρύθμιση και η εγκατάσταση του εξοπλισμού, που για ένα νοσοκομειακό έργο είναι ιδιαίτερα απαιτητική και βαρύνουσα.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτώνται ο κ.κ. Υπουργοί:

– Πόσες πιστώσεις έχουν προβλεφθεί να διατεθούν συνολικά στο εν λόγω έργο για το 2014; Σε ποιο ποσοστό έχουν αυτή τη στιγμή εξαντληθεί; Γιατί καθυστέρησε η διάθεση της πίστωσης που είχε ως συνέπεια τη διακοπή των εργασιών;

– Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών σε σχέση με τις εργασίες που υπολείπονται επαρκούν τα χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο εντός του 2015, όπως προβλέπεται;»

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για