Αιγιάλεια: “Ξεπαγώνει” την υπόθεση ΧΥΤΑ Παπανικολού η Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Μια νέα εξέλιξη, που μπορεί να συντελέσει στον αγώνα των κατοίκων της Δυτικής Αιγιάλειας στη διακοπή των εργασιών και στη μη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, έρχεται από τις Βρυξέλλες και από την Επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε., στην οποία προσέφυγε για πολλοστή φορά ο πρώην δήμαρχος Ερινεού κ. Ανδρέας Βαρνακιώτης, ζητώντας και πετυχαίνοντας το “ξεπάγωμα” της υπόθεσης που είχε τεθεί στο αρχείο μετά την τελευταία συζήτηση του θέματος το 2010.

Ο κ. Βαρνακιώτης, ταξιδεύοντας αυθημερόν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ώστε να είναι παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών, έτυχε εξαιρετικής μεταχείρισης εξ αρχής από τη σουηδή πρόεδρο Cecilia Wikstrom, η οποία ευχαρίστησε στα ελληνικά τον αιγιαλέα καθηγητή για την παρουσία του και τόνισε πως σίγουρα και οι μαθητές του θα πρέπει να χαίρονται για την κοινωνική του δράση και την προσπάθειά του.

Στη δεκάλεπτη ομιλία του ο κ. Βαρνακιώτης ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τον τρόπο που λειτουργεί η δικαιοσύνη στη χώρα μας και ειδικά για την υπόθεση του ΧΥΤΑ στην Παπανικολού. “Αν η δημοκρατία δεν ενέχει δικαιοσύνη, δεν είναι δημοκρατία.

Η υπόθεση του ΧΥΤΑ στη Δυτική Αιγιάλεια έχει πλέον λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε ή πρόκειται για τη νέα υπόθεση Ντρέιφους ή θα πρέπει να μιλάμε ανοιχτά πλέον για διαπλοκή μεταξύ εκπροσώπων της δικαιοσύνης και εργολάβων, γιατί κατά πληροφορίες μου κάποιοι δικαστές μένουν σε σπίτια εργολάβων.

Τα συμπεράσματα δικά σας” σημείωσε ο κ. Βαρνακιώτης, συνεχίζοντας: “Ως ιδιώτης και ως δήμαρχος στη συνέχεια, από το 2003 μεχρι σήμερα, κατήγγειλα ενώπιόν σας πολλές φορές τις παρανομίες του έργου και κατάφερα να σταματήσω την κατασκευή του μέχρι το 2010.

Ενοχλούσε όμως η παρουσία μου και η δράση μου και κατάφεραν να φύγω” για να συνεχίσει: “Προσφάτως ήρθαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και διαπίστωσαν 8 παραβάσεις, τις οποίες είχα κι εγώ καταγγείλει ενώπιον της επιτροπής σας. Επέβαλλαν πρόστιμο σχεδόν 100.000 ευρώ. Δεν ίδρωσε όμως το αυτί κανενός. Επτά εκατομμύρια στοίχισε το έργο, δεν είναι τίποτα το πρόστιμο που επεβλήθη και ως φαίνεται, η παρανομία στην περίπτωση αυτή είναι αρκετά συμφέρουσα”.

Ο πρώην δήμαρχος μίλησε και για άλωση της συνείδησης κατοίκων της περιοχής που, μην έχοντας δουλειά, παρακαλούν να εργαστούν στο καταστροφικό για το περιβάλλον τους έργο, για να πάρουν ένα μεροκάματο των 20-30 ευρώ.

“Δεν χρειαζόμαστε μια ακόμα απόφαση” συνέχισε. “Και όσα πρόστιμα κι αν επιβληθούν, δεν μπορούν να διορθώσουν τις παρανομίες και την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων, αφού δεν υπάρχει καν υδρολογική μελέτη. Χρειαζόμαστε επιτέλους την εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Πονάω ειλικρινά γιατί η δικαιοσύνη στη χώρα μου καταπατάται. Με την εντολή σας για εφαρμογή της νομοθεσίας, δε θα σώσετε μόνο το περιβάλλον αλλά και την τιμή της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης”.

Μετά τις τοποθετήσεις ευρωβουλευτών, που ζήτησαν να μείνει ανοιχτό το θέμα, η πρόεδρος της επιτροπής συμφώνησε και πρότεινε να “ξεπαγώσει” η υπόθεση και να εξεταστεί εκ νέου και σταδιακά.

Στην πρότασή της αναφέρθηκε πως θα αποσταλεί και πάλι επιστολή στις αρμόδιες εθνικές αρχές αλλά και στους φορείς διαχείρισης του ΧΥΤΑ, δηλαδή την Περιφέρεια, το Δήμο Αιγιαλείας και την 3η Διαχειριστική. “Το θέμα είναι αρκετά σημαντικό γιατί ο πλανήτης μας είναι ένας και πρέπει να τον φροντίσουμε. Από μέρους μας, με τις δικές μας κινήσεις θα δείξουμε πόσο σοβαρά το παίρνουμε” κατέληξε η πρόεδρος.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η σιωπή του εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ που ήταν παρών στη συνεδρίαση της επιτροπής, όταν ο κ. Βαρνακιώτης του έθεσε το ερώτημα, αν είναι νόμιμη η κατασκευή ΧΥΤΑ στην Ευρώπη εν έτει 2014…

Πηγή: filodimos.gr

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για