«Εθνική ενότητα» κατά της τρομοκρατίας στη Γαλλία μετά τον αποκεφαλισμό του Ερβέ Γκουρντέλ

Με φρίκη και αποτροπιασμό «υποδέχθηκε» ο Γαλλικός Τύπος τον αποκεφαλισμό του ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ από τους «στρατιώτες του Χαλιφάτου» στα βουνά της Αλγερίας. «Δολοφονία», «Εκτέλεση», «Φρίκη», «τρόμος», είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι γαλλικές εφημερίδες προκειμένου να συνοδεύουν τη φωτογραφία του Γάλλου ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ, θύμα.

« Αποκεφαλίσθηκε γιατί ήταν Γάλλος» γράφει η Λιμπερασιόν, «Το έγκλημα» λέει η Παριζιέν, «Βαρβαρότητα» η Φιγκαρό και για την επαρχιακή Εκό « Ο αποκεφαλισμός του Ερβέ Γκουρντέλ, είναι ύβρις για το Ισλάμ».

Η σκηνοθεσία του αποκεφαλισμού ήταν παρόμοια με τις προηγούμενες των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων και του Βρετανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση. Το μήνυμα όμως του βίντεο απευθύνεται στον Φρανσουά Ολάντ: «Μήνυμα αίματος στην γαλλική κυβέρνηση».

«Η επιλογή της χθεσινής μέρας για την παρουσίαση του βίντεο δεν θεωρείται τυχαία. Στο Παρίσι συζητείτο στη Βουλή η πολιτική της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας, στις δε ΗΠΑ είχαμε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», παρατηρεί ο Διευθυντής του Ινστιτούτου IRIS (Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων), Φρανσουά Μπερνάρ Υουγκ.

«Μπορεί οι τζιχαντιστές να είναι αγροίκοι ή σκληροτράχηλοι μαχητές με Καλάσνικοφ και μαχαίρια» προσθέτει, «ξέρουν όμως πολύ καλά να χειρίζονται το Ίντερνετ και αυτό είναι το στοιχείο που μας κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους. Έχουμε ένα είδος σύγκρουσης, από τη μια τη βαρβαρότητα που μας στέλνει πίσω σε χρόνια ερέβους και από την άλλη τον μοντερνισμό και την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της επικοινωνίας», τόνισε.

Ο Ερβέ Γκουρντέλ είναι το πρώτο θύμα στον πόλεμο που ξεκίνησε η Γαλλία κατά του Χαλιφάτου. Στο δε ερώτημα, που τέθηκε κυρίως από τον περίγυρο του θύματος, για το εάν θα μπορούσε να είχε διασωθεί, με μια διαφορετική τοποθέτηση του προέδρου Ολάντ, ειδικοί στα θέματα τρομοκρατίας και άμυνας είναι κατηγορηματικά αρνητικοί:

«Είναι πολύ πιθανόν ο Ερβέ Γκουρντέλ να είχε εκτελεσθεί αμέσως μετά τη σύλληψή του», υποστηρίζει ο Πιέρ Σερβάν ειδικός σύμβουλος για τις στρατιωτικές συγκρούσεις και τις στρατηγικές άμυνας. Πιστεύει ότι οι τζιχαντιστές στην Αλγερία, ουδόλως προτίθεντο να διαπραγματευθούν με τη Γαλλία, γι αυτό και έδωσαν περιθώριο μόνο 24 ωρών.

«Τα άτομα της μικρής αυτής ομάδας» λέει ο Π. Σερβάν, « που έχουν δηλώσει υπακοή στο Χαλιφάτο, προσπαθούν να κερδίσουν τη θέση τους επιδεικνύοντας τις ικανότητές τους, μιμούμενοι τους τρόπους λειτουργίας της ηγεσίας.»

Το πλέον πιθανόν, υποστηρίζει, είναι ότι το βίντεο γυρίστηκε αμέσως μετά τη σύλληψη του Ε. Γκουρντέλ, ώστε να είναι στη συνέχεια ελεύθεροι να διασκορπισθούν, ξεφεύγοντας από τον αλγερινό στρατό που τους καταζητούσε.

Όπως και να έχει η Γαλλία είναι πλέον «σε πόλεμο με τους απανταχού τζιχαντιστές» και οι πάντες πλέον αναγνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν έξω και μέσα στη χώρα. Η κυβέρνηση μελετάει την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για τους Γάλλους εντός της επικράτειας αλλά και αυτούς της διασποράς.

Το θετικό, στο νέο αυτό κεφάλαιο που βιώνουν από χθες οι Γάλλοι, είναι μια αυθόρμητη ώθηση συναίνεσης γύρω από τη δράση του προέδρου, που διαπιστώθηκε και στο Κοινοβούλιο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε χθες την υποστήριξή της στην κυβέρνηση και πολλοί δεξιοί βουλευτές μίλησαν για «εθνική ενότητα κατά της τρομοκρατίας». Την κυβέρνηση υποστηρίζουν και πολλοί μετριοπαθείς ιμάμηδες που καταδικάζουν το Χαλιφάτο και δεν θέλουν να γίνεται αμάλγαμα με τις ειρηνικές μουσουλμανικές κοινότητες.

Απομένει να φανεί εάν αυτή η «εθνική ενότητα» θα μπορέσει να κρατήσει και όταν αρχίζουν να τίθενται κάποια βασικά πρακτικής φύσεως ερωτήματα, όπως εάν ο μειωμένος προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας μπορεί να επιτρέψει στη Γαλλία να συμμετέχει στρατιωτικά σε τρία ανοιχτά μέτωπα (Μαλί, Κεντρική Αφρική, Ιράκ) και εάν θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την προστασία των απανταχού Γάλλων πολιτών.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για