Ζάκυνθος: “Πάρτε μέτρα προφύλαξης” συμβουλεύει ο Καθηγητής Τσελέντης

Μόνο οι οργανωμένες και έγκαιρες προληπτικές ενέργειες από φορείς, ιδιώτες αλλά και εθελοντές για την αντιμετώπιση της λεπτοσπείρωσης μπορούν να φέρουν το σωστό αποτέλεσμα.

Αυτή ήταν η παρότρυνση του καθηγητή Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής, Ιωάννη Τσελέντη που, με μαζί με κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισκέπτονται αυτές τις ημέρες το νησί μας με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 18 κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη χώρα μας, τα 5 εκδηλώθηκαν στη Ζάκυνθο, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται σταθερά στην κορυφή εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου.

Το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη, Λ. Νιοτόπουλο, το Δήμαρχο, Π. Κολοκοτσά καθώς και με αγροτικούς και υγειονομικούς φορείς και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα και τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες που ευνοούν τη σταθερά αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στο νησί.

Από της συζήτηση έγινε αμέσως φανερό ότι με εξαίρεση τα στελέχη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, για τα οποία ο καθηγητής μίλησε με τα θετικότερα λόγια για τις γνώσεις, την κατάρτιση και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν κατά την επίσκεψη του κλιμακίου, οι υπόλοιποι φορείς αλλά και ιδιώτες δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι για τα χαρακτηριστικά του νοσήματος, με αποτέλεσμα να διασπείρονται λαθεμένες συμβουλές ή προτάσεις.

Βοήθεια από εθελοντές

Ο κ. Τσελέντης ζήτησε καλή συνεργασία μεταξύ φορέων και ιδιωτών και πρότεινε τη σύσταση δύο εθελοντικών ομάδων από καταρτισμένα από τις Υπηρεσίας Υγείας άτομα που η καθεμία θα αναλάβει μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Η πρώτη ομάδα θα συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες από τους αγρότες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία ώστε να καταγράφονται λεπτομερώς τα στοιχεία για κάθε ζώο που παρουσιάζει συμπτώματα κάποιας ασθένειας, ώστε να προλαμβάνεται αυτή σε αρχικό στάδιο.

Η άλλη εθελοντική ομάδα θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο ενημερώνοντας τους αγρότες αλλά και γενικότερα τους πολίτες για τα ατομικά μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος προσβολής από τη νόσο.

Πηγή: imerazante.gr

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για