“Κλείδωσε” η χρηματοδότηση κατασκευής της Πατρών-Πύργου – Υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας

Υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας έβαλε την τελική υπογραφή στην ένταξη του οδικού τμήματος Πάτρας – Πύργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και «κλείδωσε» τη χρηματοδότησή του.

Το συμβατικό κόστος του έργου θα φτάσει τα 470 εκατ. Ευρώ και αναμένεται να παραδοθεί σε 26-30 μήνες. Στελέχη του υπουργείου Υποδομών τόνισαν στην εφ. «Πατρίς» ότι η δημοπράτηση αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου και θα γίνει «κατ’ αποκοπή», δηλαδή τμηματικά, ώστε να αποκλειστούν περαιτέρω οικονομικές υπερβάσεις.

«Σίγουρα θα υπάρξει έκπτωση στο αρχικό συμβατικό ποσό κατασκευής, ενώ με την τμηματική δημοπράτηση εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο αυξομειώσεων και υπερβάσεων. Η διάρκεια των 25-30 μηνών είναι απαραίτητη, καθώς πρόκειται για μεγάλο και δύσκολο έργο, με αρκετές παράπλευρες εργασίες».

Όσον αφορά το τεχνικό τμήμα, ο νέος δρόμος θα είναι μήκους 74,76 χλμ, εκ των οποίων τα 13 αφορούν διαπλάτυνση του ήδη υπάρχοντος δρόμου, ενώ τα υπόλοιπα 61,67 χλμ αφορούν νέα χάραξη.

Προβλέπονται 8 ανισόπεδοι κόμβοι, εκ των οποίων οι 5 στην Ηλεία (Βάρδα, Κυλλήνη, Γαστούνη, Αμαλιάδα, Πύργος), ενώ παράλληλα με τις κύριες εργασίες θα αναβαθμιστούν και οι κάθετοι δρόμοι.

Πλευρικά διόδια και στην Αμαλιάδα!

Σχετικά με την ύπαρξη διοδίων, προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί στα Χανάκια (67ο χλμ) και στα Τσουκαλέικα (8ο χλμ). Εκτός όμως από τους δύο μετωπικούς σταθμούς, θα δημιουργηθούν και δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων (με ράμπες εισόδου-εξόδου) στον κόμβο της Αμαλιάδας και στην Κάτω Αχαΐα.

«Εάν δεν τοποθετηθούν διόδια, τότε η συντήρηση θα περάσει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θεωρούμε δικαιότερο να πληρώνουν μέσω των διοδίων τη συντήρηση του δρόμου αυτοί που τον χρησιμοποιούν παρά να πληρώνουν όλοι ανεξαρτήτως οι φορολογούμενοι» επισήμανε σχετικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών.

Επίσης προβλέπονται δύο αμφίπλευροι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ), ένας στον Πύργο (72ο χλμ) και ένας στα Καρέικα (21 χλμ).

Κ. Τζαβάρας: « Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Ηλεία γίνεται πραγματικότητα»

Την πλήρη ικανοποίησή του για την θετική εξέλιξη του τμήματος της Ολυμπίας οδού Πάτρας – Πύργου εξέφρασε χθες ο τ. υπουργός και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας που είχε επικοινωνία με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

Ο κ Τζαβάρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση υπογράφηκε το περασμένο Σάββατο ενώ ο κωδικός που φέρνει το έργο στο υπουργείο Υποδομών είναι ΣΑΕ 071 και πρόσθεσε: « Εντός των προσεχών ημερών θα γίνουν γνωστοί οι όροι δημοπράτησης του έργου και θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που θα κατέβει για αυτό τον σκοπό στον Πύργο. Είχα δηλώσει ότι θα παραιτηθώ εάν δεν γίνει το έργο και τώρα δικαιώνομαι απόλυτα μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Οι συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που ήταν και προσωπική του δέσμευση για την κατασκευή του έργου είχαν την καλύτερη έκβαση, ότι δεσμευτήκαμε έγινε…»

Πηγή: patrisnews.com

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για