Ο ΣΟΨΥ για την απένταξη του Κέντρου Ημέρας Πάτρας

Σχετικά με την απόφαση απένταξης από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΕΣΠΑ του έργου ύψους 1.400.000 ευρώ, που αφορά στην Αγορά και τον εξοπλισμό κτηρίου όπου θα λειτουργούσε το Κέντρου Ημέρας για 50 ενήλικες ψυχικά πάσχοντες και προστατευμένα διαμερίσματα στην Πάτρα, ο ΣΟΨΥ Πάτρας έχει να δηλώσει τα εξής :

«Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας, εδώ και περίπου πέντε (5) χρόνια ξεκίνησε έναν κυριολεκτικά τιτάνιο αγώνα ώστε να δημιουργηθεί μια καινούργια δομή ψυχικής υγείας στην πόλη μας, για τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Πήραμε την πρωτοβουλία αυτή διότι ζώντας από μέσα τα προβλήματα των ανθρώπων με ψυχιατρικά προβλήματα και των οικογενειών τους αντιμετωπίζαμε καθημερινά τις ελλείψεις, τα κενά και τις ανεπάρκειες στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην περιοχή μας.

Έτσι λοιπόν το 2010 σε συνεργασία με τον τότε Δήμαρχό Ανδρέα Φούρα και με τη βοήθεια του προέδρου της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη υποβάλλαμε τεχνικό φάκελο για το εν λόγω έργο στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΕΣΠΑ(12/2010).

Στη συνέχεια το Υπουργείο Υγείας κατόπιν αξιολόγησης του φακέλου έδωσε την «Άδεια Ίδρυσης του Κέντρου Ημέρας» με φορέα υλοποίησης τον ΣΟΨΥ Πάτρας (30/4/2012).

Κατόπιν, ο ΣΟΨΥ Πάτρας υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον τότε δήμαρχο Πατρέων Γιάννη Δημαρά, σύμφωνα με την οποία ο ΣΟΨΥ ως κύριος του Έργου αναθέτει στο Δήμο Πατρέων, ως Φορέα Υλοποίησης, να λειτουργήσει ως δικαιούχος του Έργου έναντι της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας και να παραδώσει στο ΣΟΨΥ Πάτρας το

Έργο σε πλήρη λειτουργία πραγματοποιώντας όλες τις αναγκαίες ενέργειες(5/2012).

Στις 29/8/2012 ενεκρίθη η Ένταξη του έργου στο Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας του ΕΣΠΑ.

Κατόπιν αυτού περιμέναμε την προκήρυξη του Διαγωνισμού για την αγορά του κτηρίου από το Δήμο Πάτρεων για δύο ολόκληρα χρόνια, κάνοντας συνεχώς οχλήσεις και επίσημες παρεμβάσεις στην δημοτική αρχή και τις αντίστοιχες εμπλεκόμενες Αντιδημαρχίες (Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Οικονομικών και Ακίνητης Περιουσίας) σχετικά με το γιατί καθυστερεί η διαδικασία.

Τον Ιούνιο του 2014, προκηρύσσεται λοιπόν ένας διαγωνισμός για την αγορά του εν λόγω κτηρίου, με τέτοια προχειρότητα (απλά και μόνο για καθησυχαστικούς λόγους, καθώς προεκλογικά ο κ. Δημαράς χρησιμοποίησε το εν λόγω έργο τα μέγιστα) που κρίθηκε άγονος. Από το σημείο αυτό και μετά χρονικά χάθηκε κάθε επαφή με το Δήμο Πατρέων χωρίς να έχουμε καμία απάντηση ακόμα και σε επίσημα πρωτοκολλημένα έγγραφα που αποστέλλαμε.

Το έργο σήμερα έχει απενταχθεί και μαζί του χάθηκαν τόσο η δυνατότητα η πόλη μας να αποκτήσει μια αναγκαία δομή Ψυχικής Υγείας, όσο και οι ελπίδες και τα όνειρα εκατοντάδων ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα και των οικογενειών τους για νέες δωρεάν υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης.

Οργή και αγανάκτηση διακατέχουν τα μέλη μας για μια δημοτική αρχή που πέρα από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, στάθηκε ανίκανη να τιμήσει την υπογραφή της, την δέσμευση που ανέλαβε απέναντι μας. Μια δημοτική αρχή που καταπάτησε βάναυσα τα όνειρα, τις προσδοκίες, τον αγώνα τόσων χρόνων. Μια δημοτική αρχή η οποία προτίμησε πιθανά να εξυπηρετήσει, με την απένταξη του έργου, αλλότρια συμφέροντα που δεν ήθελαν την ύπαρξη μιας τέτοιας δομής που θα παρείχε δωρεάν στους Πατρινούς τις υπηρεσίες της και που έκαναν αισθητή την παρουσία τους πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια.

Μια δημοτική αρχή που όπως αποδεικνύεται δεν στάθηκε στο πλευρό των συμπολιτών της που το είχαν ανάγκη και σωστά τιμωρήθηκε από τον Πατραϊκό λαό με την μη επανεκλογή της.

Μια πρώην δημοτική αρχή λοιπόν, που το λιγότερο που οφείλει να πράξει είναι να απολογηθεί σε όλη την Πάτρα για αυτή εδώ την ευκαιρία που πήγε χαμένη, με αποκλειστικά δική της ευθύνη.

Τα μέλη του ΣΟΨΥ Πάτρας, οι ψυχικά πάσχοντες και οι οικογένειες τους έχουν μάθει να αγωνίζονται και να κερδίζουν την ζωή τους παλεύοντας με το στίγμα, τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να δολοφονεί χωρίς να λογοδοτεί τα όνειρά μας και τις προσδοκίες μας.

Σε εκείνους που έχοντας συμφέροντα αγωνίστηκαν ώστε να μην γίνει μια τέτοια δομή δίνουμε μια υπόσχεση. Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει, κανείς δεν θα μπει εμπόδιο στην πραγματοποίηση των στόχων μας για μια αξιοπρεπή και ισότιμη ζωή στην κοινωνία, για σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για