Γκίκας Χαρδούβελης: "Ο ΕΝΦΙΑ έχει μία δόση αυθαιρεσίας" (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Γκίκας Χαρδούβελης: «Τελειώνει η εποχή του μνημονίου»

«Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της».

Αυτό τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο «Βήμα» και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Ύστερα από τρεις μήνες στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας, εξηγεί πως η κυβέρνηση δημιουργεί το αναγκαίο «μαξιλάρι», για να καλυφθούν τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων.

Αυτό που φαίνεται να τον απασχολεί δεν είναι πλέον οι πιέσεις των δανειστών, αλλά οι πιέσεις που δημιουργούν στην πολιτική σκηνή η εκλογολογία και οι εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχές.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και οδηγεί στην απώλεια της αξιοπιστίας που με πολύ κόπο και κόστος προσπαθούμε να ανακτήσουμε» δηλώνει.

Ταυτόχρονα, στέλνει μήνυμα στους βουλευτές: «Δεν νομίζω ότι θα παρασυρθούν από τις «Σειρήνες» της παροχολογίας τώρα που φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος».

Αναγγέλλει ότι για τα «κόκκινα δάνεια» προωθείται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού τραπεζών – δανειοληπτών και τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί τόσο την απελευθέρωση πόρων προς τις υγιείς επιχειρήσεις όσο και την αναδιάρθρωση πολλών προβληματικών επιχειρήσεων με συμμετοχή φρέσκου ξένου κεφαλαίου, ώστε να τονωθεί η απασχόληση».

Για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι «είναι εφικτή – οικονομικά και πολιτικά – μία περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο».

Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει για καυτά ζητήματα – όπως οι ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και η ανοιχτή ατζέντα του υπουργείου Εργασίας – καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι λεπτές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το τέλος του προγράμματος. Αυτό πιθανότατα θα σημάνει και την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα και τη διάλυση της τρόικας.

Πηγή: Το Βήμα

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για