Κώστας Σπαρτινός: “Προτεραιότητά μας οι κοινωνικές ανάγκες”

“Επιθυμούμε μία αυτοδιοίκηση συνυφασμένη με τη δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη, δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του” τονίζει ο Κώστας Σπαρτινός, υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας με την παράταξη Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη, την οποία στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη του στην “Αυγή της Κυριακής”.

Κρίνοντας την εν ενεργεία διοίκηση της πόλης, ο Κ. Σπαρτινός σημειώνει πως ο Γ. Δημαράς υποτάχθηκε πλήρως στις κυβερνητικές επιλογές”

 * Πώς κρίνετε τη διοίκηση του δήμου από τον νυν δήμαρχο Γιάννη Δημαρά; Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη;

Η σημερινή δημοτική αρχή υπήρξε μια μεγάλη, διπλή απογοήτευση για τους δημότες της Πάτρας. Πρώτα, γιατί αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών όσων τη στήριξαν ελπίζοντας ότι θα τέλειωνε μια μακριά περίοδος κομματικών, αδιαφανών και πελατειακών λογικών, μακριά από τις ανάγκες της πόλης και των πολιτών της, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση του δήμου χωρίς την παραγωγή χρήσιμου έργου.

Και επιπλέον γιατί -ιδιαίτερα μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, για την οποία φέρει την κύρια ευθύνη ο ίδιος ο δήμαρχος- διολίσθησε σταθερά σε επιλογές αντίθετες με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, υποταγμένες πλήρως στις κυβερνητικές, μνημονιακές επιλογές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπου αποδέχθηκε πλήρως τις κυβερνητικές εντολές για την κατασκευή και λειτουργία των περιβόητου εργοστασίου που ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης, επιβαρύνει το περιβάλλον και δημιουργεί αντικίνητρο στην προσέγγιση που στοχεύει στην τελική διάθεση υπολειμμάτων και όχι σύμμεικτων απορριμμάτων.

Έριξε σε μαρασμό τα διαμερίσματα, δεν ενεργοποίησε τους πολίτες, ήταν παρατηρητής σε όλες τις κοινωνικές διεκδικήσεις. Δεν έδειξε λογική αντιπαράθεσης με επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν δημόσιο χώρο και πηγές πλούτου που διαθέτουν η πόλη και η περιοχή: στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, στην απειλούμενη ιδιωτικοποίηση διαχείρισης των νερών του Πείρου – Παραπείρου. Έφτασε ακόμα – σε μια έξαρση αυταρχισμού και αντιδραστικής ιδιοτέλειας- να χτίσει την πόρτα του παλαιού Παραρτήματος του Πανεπιστημίου, χώρου ιστορικής μνήμης των αγώνων της νεολαίας κατά της χούντας.

* Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την κρίση και τα Μνημόνια στην Πάτρα; Πώς μπορεί να συμβάλει η Αριστερά από τη θέση της διοίκησης του δήμου στην υπέρβαση των συνεπειών;

Η Πάτρα έχει βιώσει πολύ πριν από τα Μνημόνια μια ραγδαία αποβιομηχάνιση που έστειλε στην ανεργία σημαντικά ποσοστά εργαζομένων με ιδιαίτερη εμπειρία και τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής. Τα Μνημόνια ήρθαν τη στιγμή που η πόλη είχε ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου. Η σειρά των κλειστών μαγαζιών στο κέντρο και τις συνοικίες της είναι αντανάκλαση του παραγωγικού και οικονομικού μαρασμού της.

Έχουμε περάσει από την κοινωνία των 2/3 στην κοινωνία του 1/3. Η κοινωνική πολιτική ενός κράτους πρόνοιας σε εποχές ευημερίας είναι ανεπαρκές μοντέλο για τη σημερινή κατάσταση. Πρέπει να βγάλουμε τους αποκλεισμένους στο προσκήνιο, ώστε να γίνουν οι ίδιοι τα υποκείμενα της Ιστορίας.

Ο δήμος της Πάτρας έχει υποχρέωση να ενισχύσει τις δικές του κοινωνικές δομές, να στηρίξει κάθε προσπάθεια που έχει γεννηθεί από συλλογικότητες της πόλης και να συνεργαστεί μαζί τους. Να αξιοποιήσει τη σημαντική δημοτική περιουσία για σκοπούς στήριξης εγχειρημάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, προαγωγής της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας.

* Ποια είναι η πρότασή σας για το λιμάνι, το οποίο οδεύει προς ιδιωτικοποίηση;

Η ιστορία παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης είναι μια υπόθεση χονδροειδούς εμπαιγμού των δημοτών της. Ενώ πριν από λίγο καιρό υπογράφτηκε προσωρινή παραχώρηση στο δήμο ενός μετώπου 3.500 μέτρων με επίκεντρο το παλιό λιμάνι, πρόσφατα ο κ. Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε ότι τελικά αυτή θα συρρικνωθεί στα… 350 μέτρα. Το υπόλοιπο θα «αξιοποιηθεί» από το ΤΑΙΠΕΔ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα κλαψουρίσματα του κ. δημάρχου αλλά και του επικεφαλής της παράταξης της Ν.Δ. κ. Χριστόπουλου, ζητήσαμε να οργανωθεί από το δημοτικό συμβούλιο δημοψήφισμα για τη μετατροπή της προσωρινής παραχώρησης σε οριστική. Γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν είναι μόνο οι κυβερνητικές επιλογές που θέλουν να αποκόψουν το άνοιγμα της πόλης προς τη φυσική της θαλάσσια διέξοδο, αλλά και τοπικά συμφέροντα που καραδοκούν να κερδοσκοπήσουν.

Το θαλάσσιο μέτωπο πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες ως χώρος αναψυχής, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, κοινωνικής συνεύρεσης και για εγκαταστάσεις του δήμου με ήπιες χρήσεις.

Σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που προτείνουμε, η ενοποίησή του με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης θα αλλάξει την όψη και τη λειτουργία της κάνοντάς την ανθρώπινη και φιλική για τους κατοίκους της και ελκυστική για τους φιλοξενούμενούς της.

* Ποια είναι τα βασικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της παράταξής σας;

Δημιουργήσαμε μια αυτοδιοικητική κίνηση με απόλυτα δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, που καμιά άλλη παράταξη, όλο το πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα, δεν τόλμησε να εφαρμόσει. Με αυτές τις διαδικασίες διαμορφώσαμε τον κανονισμό λειτουργίας της και εκλέξαμε τη συντονιστική της επιτροπή και τον υποψήφιο δήμαρχο.

Η ριζοσπαστική αυτοδιοικητική πρόταση ‘Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη’ πιστεύει ότι με τις απαραίτητες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες και με όρους ανατροπής ο δήμος Πατρέων θα πορευτεί στον δρόμο της ανασυγκρότησης, όπου ο πολίτης θα έχει λόγο και συμμετοχή.

Επιθυμούμε μία Αυτοδιοίκηση συνυφασμένη με τη δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη, δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του. Που θα σχεδιάζει και θα αποφασίζει μαζί με τους πολίτες. Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιοχής, με ιδιαίτερη φροντίδα και έμφαση στις κοινωνικές ανάγκες, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και προστασία, με στήριξη δομών κοινωνικής οικονομίας. Με προοδευτικά πολιτικά αλλά όχι κομματικά χαρακτηριστικά.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για