Μερική επιστράτευση κήρυξε η Ουκρανία – Σε τεντωμένο σχοινί η ειρήνη

Σε μερική επιστράτευση κάλεσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ τους πολίτες της Ουκρανίας κλιμακώνοντας έτσι με τη σειρά του την έκρυθμη κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε σήμερα ότι είναι «πολύ απογοητευμένος και ανήσυχος» μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία κι εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης που θα περιλαμβάνει «το σεβασμό στην ενότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο Μπαν ζήτησε από όλες τις πλευρές «να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να εργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο υπέρ μιας ειρηνικής λύσης» στην κρίση, προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Ο γενικός γραμματέας είναι πολύ απογοητευμένος και ανήσυχος βλέποντας ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έκανε τίποτα άλλο να επιδεινώσει την κατάσταση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός του.

Ο Μπαν «ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια λύση που θα βασίζεται στις αρχές του [Καταστατικού] Χάρτη των ΗΕ, περιλαμβανομένου του σεβασμού στην ενότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο γγ του ΟΗΕ «καταδικάζει τις βιαιότητες που εκτυλίχθηκαν στα ανατολικά της Ουκρανίας», στη ρωσόφωνη περιοχή, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ζητά «από όλες τις πλευρές να απόσχουν από κάθε είδους βία και να δεσμευτούν προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος χωρίς να αποκλειστεί κανείς».

«Μια κλιμάκωση της κατάστασης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον ουκρανικό λαό, για την περιοχή και πέρα από αυτή» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για τη νομιμότητα του χθεσινού δημοψηφίσματος, που χαρακτηρίστηκε παράνομο από το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης, ο Ντουζαρίτς αρνήθηκε να απαντήσει, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στην ανακοίνωση που μόλις είχε διαβάσει.

Απέρριψε την ιδέα ότι ο Μπαν Γκι-μουν προσπαθεί να «ικανοποιήσει όλες τις πλευρές» επιβεβαιώνοντας ότι «εκείνος βασίζεται στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για