Ηλεία: Αντισυνταγματική έκρινε την απόλυση Σχολικών Φυλάκων το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας

Μεγάλη νίκη, πέτυχαν οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Ήλιδας, καθώς, με την απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας, την περασμένη Παρασκευή, έκανε δεκτή η αγωγή τους τους. Μια τολμηρή απόφαση που δικαιώνει τον αγώνα τους και ταυτόχρονα επιβάλει την επανατοποθέτησή τους στις θέσεις που κατείχαν πριν τον Ιούλιο του 2013, οπότε και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως όλοι οι συνάδελφοί τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα η έκδοση της απόφασης, έρχεται σε μια κρίσιμη, χρονικά, περίοδο καθώς μέσα στον μήνα λήγει και το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας και όσοι σχολικοί φύλακες δεν έχουν απορροφηθεί σε άλλες θέσεις εργασίας, οδηγούνται κατευθείαν στην ανεργία!

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή των δέκα σχολικών φυλάκων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και υποχρεώνει τον εναγόμενο, εν προκειμένω τον δήμο Ήλιδας, να αποδεχτεί τις υπηρεσίες των σχολικών φυλάκων με τους ίδιους όρους και την καταβολή των αποδοχών τους, όπως ίσχυαν πριν τεθούν στις 23 Ιουλίου 2013 σε διαθεσιμότητα.

Στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, επισημαίνεται ότι η διαθεσιμότητα σχολικών φυλάκων αντιστρατεύεται ευθέως τις αρχές της αναλογικότητας, της αξιοκρατίας και της διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι: «… η διαθεσιμότητα ισοδυναμεί με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους, η οποία είναι άκυρη, επειδή αυτή είναι παράνομη ως αντισυνταγματική …».

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδας είναι ουσιαστικά η πρώτη που εκδίδεται στην Ελλάδα βάσει της οποίας, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς ο δήμος Ήλιδας ήταν εξ αρχής υπέρ της επιστροφής τους στα σχολεία. Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης μάλιστα παρευρέθηκε στην ακροαματική διαδικασία όταν εκδικάσθηκε η υπόθεση και κατέθεσε υπέρ των σχολικών φυλάκων, τονίζοντας την αναγκαιότητα παραμονής τους στον δήμο.

Ο δικηγόρος των σχολικών φυλάκων του δήμου Ήλιδας κ. Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, μετά την έκδοση της απόφασης, σχολίασε χαρακτηριστικά : «Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας τόλμησε», ενώ πανηγυρικός ήταν και ο τόνος στις δηλώσεις των δέκα σχολικών φυλάκων που θα επιστρέψουν τώρα στην εργασία τους.

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για