Κριμαία: Κυριακή το δημοψήφισμα, Δευτέρα οι κυρώσεις

Κριμαία: Κυριακή το δημοψήφισμα, Δευτέρα οι κυρώσεις

Η ώρα της αλήθειας φτάνει στην Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε θέατρο ψυχροπολεμικής σύγκρουσης νέου τύπου.

Με το δημοψήφισμα της Κριμαίας να πραγματοποιείται αύριο, τη Δύση να απειλεί με κυρώσεις τη Ρωσία και τις εμφύλιες συγκρούσεις να πληθαίνουν σε όλη την ανατολική Ουκρανία.

Με φόντο το σίγουρο αποτέλεσμα που θα ζητά την προσάρτηση όλης της Κριμαίας στη Ρωσία δυό άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Χάρκοβο ενώ οι ταραχές επεκτείνονται σιγά σιγά και στο Ντόνετσκ.

Την ίδια ώρα οι δυτικοί μιλούν όλο και περισσότερο για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ απέτυχε παταγωδώς και αυτός ο γύρος των διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα που το χαρακτήρισε παράνομο και αντισυνταγματικό.

Αντιθέτως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι θεωρεί το δημοψήφισμα νόμιμο, ενώ ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ κάλεσε τις ρωσόφωνες επαρχίες της Ουκρανίας να οργανώσουν δημοψηφίσματα για ένωση με τη Ρωσία.

Παράλληλα, σήμερα, Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει επί του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος που χαρακτηρίζει παράνομο το δημοψήφισμα της Κριμαίας.

Ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει στην Πολωνία και τη Λιθουανία την επόμενη εβδομάδα.

Οι συγκρούσεις στο Χάρκοβο

Δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ενα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών, πρόσθεσε η πηγή αυτή. Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ αλλά η πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι φιλορώσοι απάντησαν στα πυρά.

Οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τους αμερικανούς πολίτες για πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις κατά μήκος των ρωσο- ουκρανικών συνόρων καθώς επίσης και για πιθανές αντιαμερικανικές δραστηριότητες στη Ρωσία, και ενώ οι πολίτες της χερσονήσου της Κριμαίας ετοιμάζονται για το δημοψήφισμα της Κυριακής που θα κρίνει αν θα ενταχθεί η περιοχή της στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Εκδίδοντας «ταξιδιωτικό συναγερμό» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν είχε πληροφορίες για στρατιωτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας ή οποιασδήποτε απειλής ειδικά για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων.

«Ωστόσο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «όλοι οι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται ή εξετάζουν να κάνουν ταξίδια προς την περιοχή των συνόρων … θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις πιθανότητες για την κλιμάκωση των εντάσεων, για στρατιωτικές συγκρούσεις ( τυχαία είτε εσκεμμένα ) ή άλλες μορφές βίας».

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για