Παρέμβαση της Εισαγγελέως Αρείου Πάγου για την απόφαση της δίκης στα φραουλοχώραφα

Πάτρα: Πικετοφορία διαμαρτυρίας του ΠΑ.ΜΕ το απόγευμα -Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την δικαστική απόφαση για τις «ματωμένες» φράουλες

Η γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί σήμερα Πέμπτη στις 8 το βράδυ στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα συγκέντρωση πικετοφορία διαμαρτυρίας, για την δικαστική αθωωτική απόφαση για το μακελειό στη Μανωλάδας, όταν οι μετανάστες εργάτες γης διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και δέχτηκαν την επίθεση της εργοδοσίας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.

«Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τέτοιου είδους αποφάσεις αλλά και για το σύγχρονο δουλεμπόριο που οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα, που αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά και επιτίθενται στους εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Καλούμε τους μετανάστες, εργάτες γης ή όπου και αν δουλεύουν, συνολικά την εργατική τάξη να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που καταλήγει:

«Καλούμε αύριο τα σωματεία της πόλης μας, τους μαζικούς φορείς, το λαό της πόλης μας και όσους εναντιώνονται σε αυτή τη πολιτική να πορευτούν μαζί μας στην συγκέντρωση πικετοφορία 8μμ πλ. Γεωργίου.»

Για δικαστική απόφαση «σκάνδαλο» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της Η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή). Όπως καταγγέλλει :

« Με μια απόφαση- σκάνδαλο, αθώωσης του Ν.Βαγγελάτου, για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος δεκάδων εργατών Γης στη Ν.Μανωλάδα των μπράβων του, στις 17 Απρίλη 2013, ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη στην Πάτρα.

Και αυτό, παρά την αγόρευση-καταπέλτη της εισαγγελέως, που πρότεινε την παραδειγματική τιμωρία και των τεσσάρων κατηγορούμενων με την τοποθέτηση ότι η ανοχή των κρατικών φορέων είναι συνενοχή για την κατάσταση στη Μανωλάδα.

Μεγαλύτερη «απήχηση» είχε η αγόρευση Κούγια, με την οποία χαρακτήριζε «νοικοκυραίο» το Βαγγελάτο και δολοφόνους, βιαστές, δουλεμπόρους τους μετανάστες εργάτες Γης.

Οι ποινές σε βάρος των δύο μπράβων, που πυροβόλησαν έχουν μάλιστα ανασταλτικό χαρακτήρα και δυνατότητα εξαγοράς.

Είναι ένα δείγμα του πόσο φιλοεργοδοτική ήταν η απόφαση:

στέλνει μήνυμα στα αφεντικά να μεταχειρίζονται με ανοικτή βαρβαρότητα τους εργάτες, όταν διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής μπαίνει σε άλλο μέτρο, όταν μάλιστα πρόκειται για μετανάστες εργάτες και δη σκουρόχρωμους από το Μπαγκλαντές.

Είναι μια απόφαση ποτισμένη από ρατσισμό και στήριξη των μεγάλων συμφερόντων της εταιρίας Βαγγελάτος ΑΕ.

Καλούμε τα συνδικάτα, τις κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων να αντιδράσουν απέναντι σε αυτό το πρωτοφανές ρατσιστικό σκάνδαλο υπέρ της εργοδοσίας .

Τα εκατό εκατομμύρια τζίρου της βιομηχανίας φράουλας δεν μπορεί να βγαίνουν πυροβολώντας εργάτες στα φραουλοχώραφα.

Το έδαφος το έστρωσε η ίδια η συγκυβέρνηση, με τις ρατσιστικές πολιτικές των επιχειρήσεων σκούπα, οι οποίες μάλιστα το τελευταίο διάστημα στόχευσαν ιδιαίτερα τους εργάτες Γης στην Πελοπόννησο.

Ο Κικίλιας έχει τον τρόπο του να στέλνει τα μηνύματα υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο αγώνας για δικαιοσύνη στα θύματα και συνδικαλισμό στα χωράφια θα συνεχιστεί μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να τιμωρηθούν πραγματικά οι τραμπούκοι της Βαγγελάτος ΑΕ.

Ο τσαμπουκάς της εργοδοτικής τρομοκρατίας δεν μπορεί να έχει τη νομιμοποίηση καμιάς δικαστικής απόφασης.

Στοιχειώδες βέβαια είναι να επαναληφθεί η δίκη με καμιά ανοχή στις ρατσιστικές μεθοδεύσεις, που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης.

Χαιρετίζουμε τα συνδικάτα, τις οργανώσεις της αριστεράς, όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες, που στήριξαν τον αγώνα για δικαιοσύνη στους εργάτες Γης της Ν.Μανωλάδας. Θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση.

Στα τέλη Αυγούστου, θα δοθεί η πρώτη μαζική μαχητική απάντηση μετά από σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Αυγούστου στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών, που οδηγεί σε φαινόμενα εγκληματικών επιθέσεων σε βάρος τους. Έλληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν στην πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως για μας, για την εργατική τάξη, ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ και όχι τα κέρδη των μεγαλοτσιφλικάδων, των μπράβων τους, και των μηχανισμών που στήνει η κυβέρνηση για να διευκολύνει την εκμετάλλευση των κατατρεγμένων μεταναστών αλλά και των Ελλήνων εργατών.

Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό όλων των εργατών, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Οι όποιες δικαστικές αποφάσεις, δεν μπορούν να εμποδίσουν την ανάγκη του οργανωμένου ταξικού αγώνα, αλλά αντίθετα αποδεικνύουν περίτρανα την ανάγκη συσπείρωσης του συλλογικού αγώνα, την ανάγκη κοινού αγώνα Ελλήνων και Μεταναστών εργατών, κόντρα στις αιτίες και το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση.»

ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και η γραμματεία Ηλείας του ΠΑΜΕ καλεί αύριο Πέμπτη 8:00 μμ στην Πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο συγκέντρωση – πικετοφορία διαμαρτυρίας, για την δικαστική αθωωτική απόφαση για το μακελειό στη Μανωλάδας, όταν οι μετανάστες εργάτες γης διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και δέχτηκαν την επίθεση της εργοδοσίας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τέτοιου είδους αποφάσεις αλλά και για το σύγχρονο δουλεμπόριο που οδηγεί σε τέτοια φαινόμενα, που αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά και επιτίθενται στους εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Καλούμε τους μετανάστες, εργάτες γης ή όπου και αν δουλεύουν, συνολικά την εργατική τάξη να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά.

Καλούμε αύριο τα σωματεία του νομού μας, τους μαζικούς φορείς, το λαό της πόλης μας και όσους εναντιώνονται σε αυτή τη πολιτική να πορευτούν μαζί μας στην συγκέντρωση- πικετοφορία στις 8:00 μμ στην Πλατεία ΟΤΕ.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για