Ο Εξανθρωπισμός της Πολιτικής

Μάλλον θα μου φαινόταν αλλόκοτο και ξένο αν μία μέρα έβλεπα τους πολιτικούς να εμφανίζονται στα ΜΜΕ και να μην έχουν απαντήσεις για όλες τις ερωτήσεις, θέλοντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ακόμα μία φορά ψέματα στους ανθρώπους που τους εμπιστεύτηκαν. Να μην έβλεπα στημένα Debate με προσχεδιασμένες ερωτήσεις. Πολιτικούς να τσακώνονται και να παίζουν θέατρο μπροστά και από πίσω να σφίγγουν τα χέρια, γιατί η πολιτική Ολυμπιάδα τελείωσε και όποιος έχασε προετοιμάζεται για τον επόμενο αγώνα, για τον τίτλο του πρωταθλητή, και οι νικητές να κάνουν το γύρο του θριάμβου θολωμένη από τον ευδαιμονισμό και την κενοδοξία τους. Είναι γεγονός ότι ο αγώνας και η δίψα για εξουσία είναι ένα ισχυρό ψυχεδελικό ναρκωτικό της πολιτικής που δύσκολα απαρνείται κανείς.

Όλο αυτό το γλέντι ο κόσμος το βλέπει με απορία αναρωτώμενος ποια η θέση του σε αυτό το ξέφρενο κατρακύλισμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Οι  πολίτες στέκουν περισσότερο αμέτοχοι από ποτέ, με λιγότερο ενδιαφέρον για τους θεατρίνους της πολιτικής. Ποιό μπορεί όμως να είναι το μέλλον μιας χώρας που γέννησε την δημοκρατία και παρέσυρε τους λαούς να την ακολουθήσουν. Μήπως θα πρέπει να αφήσουμε την δημοκρατία και την χώρα να παρασυρθεί από αυτό τον ηθικό και εθνικό ξεπεσμό και να ολισθαίνει καθημερινά. Μήπως θα πρέπει να προχωρήσουμε στον εξανθρωπισμό της πολιτικής δημιουργώντας μία νέα πολιτική συνείδηση, αφήνοντας περιθώρια στον λαό να μπορεί να εμπιστευτεί, να εκτιμήσει και να επενδύσει σε νέα πρόσωπα που θα ενεργούν με περισσότερη ειλικρίνεια και κατανόηση, που δεν θα βλέπουν τον λαό όπως αυτοί θέλουν αλλά όπως πραγματικά είναι, που θα αφουγκράζονται την πραγματικότητα και θα λειτουργούν συλλογικά και όχι ατομικά, εξυπηρετώντας κομματικές επιταγές και συμφέροντα. Πρόσωπα που θα υπηρετούν την διαφάνεια και όχι την διαπλοκή, την αλήθεια και όχι το ψέμα, την ηθική και όχι την υποκρισία. Πολιτικοί που θα ζήταγαν περισσότερο την βοήθεια του λαού, δίνοντας αξίες και περισσότερες ευκαιρίες στον κόσμο, με γνώμονα την ισότητα και το δίκαιο. Δημιουργώντας δομές με περισσότερη πρόσβαση στην πληροφορία για το κοινό καλό, αφήνονταν τον λαό να επιλέξει την κατανομή των πόρων και την βελτίωση των συνθηκών της ζωής. Δημιουργώντας έναν πραγματικά σκεπτόμενο, εξανθρωπισμένο δημοκρατικό πολίτη,  κινούμενο σε μία εξανθρωπισμένη κοινωνία και κατ’ επέκταση εξανθρωπισμένη σύγχρονη δημοκρατία, ξένη στην διαφθορά την βία τον φανατισμό και τον κομματικό συντηρητισμό και δογματισμό.

Αξίζει λοιπόν να μαχόμαστε για την Δημοκρατία για αυτά που επιφέρει;

Το πρόβλημα της δημοκρατίας δεν είναι συντελεστικό για τα πράγματα που θα φέρει, δηλ.  ένα κράτος αποτελεσματικό δίκαιο, νόμιμο και επιτυχημένο. Δεν είναι ότι εγγυάται εσωτερική και εξωτερική ειρήνη. Το θέμα με την δημοκρατία είναι ουσιαστικό επειδή αντανακλά την ιδέα της ισότητας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου, ενός ατόμου που θα πρέπει να έχει ισάξιο ψήφο ισάξιο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης. Άλλα αν θέλουμε να ξανα κάνουμε την δημοκρατία σθεναρή, αν θέλουμε να την αναζωογονήσουμε θα πρέπει να εμπλακούμε σε ένα  νέο σχέδιο πολιτικών και πολιτών. Η δημοκρατία δεν έχει σχέση μόνο με τις δομές άλλα είναι τρόπος σκέψης. Είναι μία δραστηριότητα που μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι η ειλικρίνεια των πολιτικών απέναντί στον λαό. Θα πρέπει αν πάψουν να υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν και να μην κάνουν αυτά που δεν θα ήταν σωστό να κάνουν. Θα πρέπει να κατανοήσουν την ιδιοσυγκρασία και την ιδιοφυΐα του λαού, ενός λαού περισσότερου ενεργητικού, πληροφορημένου και διαπαιδαγωγημένου από ποτέ. Θα πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται την ενέργεια του λαού που έχει να προσφέρει πολλά. Για να είναι όμως ειλικρινείς οι πολιτικοί, θα πρέπει ο λαός να τους επιτρέψει να είναι ειλικρινείς. Αν θέλουμε να ακμάσει η τοπική δημοκρατία, αυτό θα εξαρτηθεί από  την ενεργή και ενημερωμένη δράση κάθε πολίτη. Με άλλα λόγια αν η δημοκρατία χρειάζεται να ξανά γεννηθεί, να ξανά γίνει έντονη και ζωντανή, δεν χρειάζεται μόνο ο λαός να μάθει να εμπιστεύεται τους πολιτικούς του αλλά και οι πολιτικοί να εμπιστεύονται τον λαό.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για