Χρυσοχοΐδης: To ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή απόγνωση ..

Χρυσοχοΐδης: To ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή απόγνωση …

Με ένα άρθρο του, ο υπουργός υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξηγεί για ποιους λόγους δεν του αρέσει πια το ΠΑΣΟΚ και αφήνει αιχμές για την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου κλείνοντας το μάτι στη νέα προοδευτική αριστερά.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ με τίτλο «Γιατί ΠΑΣΟΚ; Γιατί το κόμμα του Ανδρέα και της Μελίνας είναι απαραίτητο για τη νέα Ελλάδα», ο κ. Χρυσοχοΐδης δανείζεται τα λόγια της Μελίνας και γράφει:

«Δεν αρέσουμε πια Πρόεδρε. Η Μελίνα που το είπε το 1989 έφυγε νωρίς. Και δεν είδε την αλήθεια των λόγων της να δέχεται μια τραγική επιβεβαίωση εικοσιπέντε χρόνια μετά.

Η Ελλάδα του μνημονίου άλλαξε ριζικά τις ζωές και τις ελπίδες των Ελλήνων. Κατέρρευσε ένα μοντέλο ανάπτυξης, με έντονα στοιχεία παρασιτικού καπιταλισμού, με κυριαρχία επάλληλων ολιγαρχιών στα μίντια, τις επιχειρήσεις , την πολιτική. Σήμερα ,υπό το σοκ της κρίσης, καταριόμαστε θολωμένα την μεταπολίτευση. Όσο δεν τα ξεκαθαρίζουμε θα την κουβαλάμε σαν βάρος.

Γιατί στην ουσία το κομματικό σύστημα που γεννήθηκε το 2012 δεν ήταν νέο. Ένας νέος ανιστόρητος δικομματισμός κυριαρχεί κεντρικά, ο οποίος επαναλαμβάνεται τραγικά και στα πλαίσια της παραπαίουσας κεντροαριστεράς.

Σημάδι αδιάψευστο η αποτυχία, η μίζερη επανάληψη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις κεντρικές αυτοδιοικητικές επιλογές. Η ανυπαρξία σύνδεσης των κομμάτων με την κοινωνία πολιτών. Αυτό το σύστημα εκβιάζει διλημματικά την ψήφο των πολιτών. Δεν συντονίζεται με τις ψυχές τους.

Η Ελλάδα οδηγείται ολοταχώς σε μια δημοκρατία των άκρων. Είναι ο σίγουρος τρόπος για να μην αλλάξει τίποτε. Ζούμε στην παγκοσμιοποίηση και στην Ευρώπη με ευρώ.

Παγκοσμιοποίηση και Ευρώπη σημαίνει τόλμη, εξερεύνηση, δίκτυα, συμμετοχή, διαπραγμάτευση. Σημαίνει συμπόρευση, εθνική περηφάνια, ευθύνη και διεκδίκηση. Η τυφλή αντιπαράθεση ενός δικομματισμού δεν είναι συμβατή με τα παραπάνω. Το κομματικό σύστημα είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες της χώρας. Ανήκει στο χτες,γερασμένο πριν καν γεννηθεί.

Στα πλαίσια αυτού του συστήματος το ΠΑΣΟΚ αυτό-καταδικάζεται. Δεν έχει καταφέρει να υπερβεί τις στρεβλώσεις του παρελθόντος του. Αμετανόητα αρχηγικό, αυτάρεσκα διδακτικό, στην πράξη άτολμο, ηττημένο πριν καν αρχίσει ο πόλεμος.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή απόγνωση. Ας υποθέσουμε όμως πως παρακμάζει πλήρως και συρρικνώνεται ακόμη πιο πολύ. Διαβάστε το πρόγραμμα, τις καθημερινές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Τραβάνε τις δυο άκρες ενός σκοινιού..

Σε αυτή τη γερασμένη διελκυστίνδα του παρελθόντος υπάρχουν μόνον αδιέξοδα. Και αν το ΠΑΣΟΚ, η προοδευτική αριστερά, δεν συγκροτηθεί αυτόνομα, υπολογίσιμα, τότε τα μικρά κόμματα, δορυφορικοί σύμβουλοι των δικομματικών πόλων ,θα είναι ανίκανα και ασήμαντα» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών, ενώ σε άλλο σημείο του άρθρου του τονίζει: «Το ΠΑΣΟΚ για να ξεπεραστεί οφείλει πρώτα να υπάρξει. Να ορθώσει ανάστημα, να εκφέρει λόγο. Αυτό είναι το χρέος του. Ο ρόλος του είναι να εγγυηθεί, να προστατέψει τις αλλαγές. Χωρίς ΠΑΣΟΚ θα χτιστεί με βεβαιότητα η δημοκρατία των άκρων».

Leave a Reply