Ψυχίατρος ή ψυχολόγος; Πώς θα επιλέξετε τον κατάλληλο

Μία σύγχυση που επικρατεί συχνά γύρω από τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας είναι η διάκριση ανάμεσα σε ψυχολόγο και ψυχίατρο. Αν θέλετε κι εσείς να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα ψυχικής φύσης που έχετε, τότε ίσως να είστε μπερδεμένοι σχετικά με το πού πρέπει να απευθυνθείτε. Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα είναι πολλοί, ενώ οι προσεγγίσεις που ακολουθούν χωρίζονται σε διάφορες σχολές και επιμέρους κλάδους. Μέσα σε όλο αυτό το θολό τοπίο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας, προτού κάνετε την περαιτέρω έρευνα για να βρείτε τον επαγγελματία που σας ταιριάζει, είναι η διαφορά του ψυχιάτρου από τον ψυχολόγο.

Ψυχίατρος

Ο ψυχίατρος, όπως λέει και το όνομά του, είναι γιατρός, έχει δηλαδή σπουδάσει ιατρική και στη συνέχεια έχει ειδικευθεί στην ψυχιατρική. Αυτό σημαίνει ότι έχει τις γνώσεις και την εμπειρία, ώστε να μπορεί να συνταγογραφεί φάρμακα. Αν και η ψυχοθεραπεία δεν απαιτεί απαραίτητα χορήγηση φαρμάκων, σε σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, αυτά είναι ο μόνος τρόπος, για να επέλθει ισορροπία στον οργανισμό του ασθενούς. Συχνά, οι ψυχίατροι μετά τη χορήγηση φαρμάκων συνεχίζουν με ψυχοθεραπεία, με συζήτηση δηλαδή και συγκεκριμένες στρατηγικές, οι οποίες σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή θα οδηγήσουν, όπου αυτό είναι δυνατό, στη θεραπεία ή τον έλεγχο της ασθένειας. Πολλές φορές, όμως, ο ψυχίατρος θα συνεργαστεί με κάποιον εξειδικευμένο ψυχολόγο για ένα ολοκληρωμένο και ευρύ θεραπευτικό σχήμα.

Ψυχολόγος

Αν και, όπως προαναφέρθηκε, ο ψυχολόγος μπορεί να συνεργαστεί με τον ψυχίατρο σε σοβαρές ψυχικές διαταραχές, στην πράξη οι ψυχοθεραπευτές αναλαμβάνουν πιο ήπιες διαταραχές, όπως η αγχώδης διαταραχή, οι κρίσεις πανικού αλλά και τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι ψυχίατροι συνήθως εστιάζουν στη φυσιολογία και στη χημική ανισορροπία που συχνά υπάρχει στον εγκέφαλο των ασθενών, ενώ οι ψυχοθεραπευτές δίνουν βάση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα μοτίβα συμπεριφοράς, τα οποία προκαλούν προβλήματα στην καθημερινότητα του ατόμου. Μέσα από διαγνωστικά κριτήρια, τα οποία είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι, διαπιστώνουν τη διαταραχή που ενδεχομένως υπάρχει και αν αυτή είναι σοβαρή και απαιτεί φαρμακευτική αγωγή παραπέμπουν τον ασθενή στον ψυχίατρο. Αν όχι, με διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις που δεν περιλαμβάνουν φάρμακα και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις, στοχεύουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου, στην αυτογνωσία και τη βελτίωση των σχέσεων που δημιουργεί με τους γύρω του.

Συνεπώς, το πρώτο βασικό κριτήριο επιλογής ψυχιάτρου ή ψυχολόγου είναι αν το άτομο είναι πρόθυμο να λάβει φάρμακα. Φυσικά, μπορεί στην πορεία να διαπιστωθεί ότι, ακόμα και αν δεν θέλει, πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή, κάτι που συνήθως συμβαίνει όταν άτομα που απευθύνονται σε ψυχολόγο παραπέμπονται σε ψυχίατρο λόγω της σοβαρότητας της διαταραχής τους.

 

Άρθρο από τον Μιχάλη Πατεράκη, Ψυχολόγος στην Αθήνα

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για