Η θάλασσα τρώει τις ακτές της Αχαΐας!

Tα στοιχεία για την κατάσταση των ακτών της Αχαΐας, ακόμη και εκείνων που βρίσκονται κοντά στην Πάτρα συγκλονίζουν. Η πρόσφατη παρουσίαση, στην αίθουσα του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας της Μελέτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών της Δυτικής  Αχαΐας, έφερε και πάλι στην επικαιρότητα ένα σοβαρό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολεοδομικό πρόβλημα, το οποίο παρότι επιδεινώνεται, χρονίζει ανεπίτρεπτα ή αντιμετωπίζεται  αποσπασματικά ή εσφαλμένα.

Όπως αναφέρει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας  σε κάποιες περιοχές, από το 1965 έως σήμερα, έχει χαθεί πλάτος παραλίας μέχρι και 26 μέτρα, ενώ ο ποταμός Πείρος, έχει χάσει εκβολές πλάτους 100 μέτρων.

Αιτίες, όπως η ίδια η μελέτη διαπιστώνει, οι “ανεξέλεγκτες επιχώσεις”,  άλλα έργα που “λειτουργούν ως πρόβολοι”,  “εξώστες ταβερνών”, “δρόμοι πάνω στον αιγιαλό”, “κατακόρυφοι αναλημματικοί τοίχοι” “κακότεχνοι πρόβολοι”.  Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση.

Μετά την παρουσίαση της Μελέτης, και γνωστού όντος ότι υπάρχει άλλη μελέτη, μελετητικού κόστους  της τάξης των 4 εκατομμυρίων για τις ακτές της Βόρειας Πελοποννήσου, από τη Ροδινή και ανατολικά  ως την Κόρινθο η ΟΙΚΙΠΑ επεσήμανε  μερικές βασικές διαστάσεις του όλου προβλήματος της διάβρωσης των ακτών της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου:

  1. Τα μεγάλα ‘ΚΕΝΑ’. Αυτά είναι η περιοχή του Καλαμακίου σε ότι αφορά το πεδίο ευθύνης της εν λόγω μελέτης και προπαντός η ακτογραμμή μετά το Μονοδέντρι και μέχρι τη Ροδινή. Δηλαδή το κύριο μέρος του Δήμου Πατρέων, περιλαμβανομένου του Καστελλοκάμπου και του Ρίου, όπου η διάβρωση είναι ορατή και μεγάλη και μέχρι τον Ψαθόπουργο, δεν αποτελεί αντικείμενο καμιάς μελέτης.
  2. Η επιλογή της μελέτης της Δυτικής Αχαΐας στα λεγόμενα “σκληρά” μέτρα : έξαλοι (πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) τσιμεντένιοι κυματοθραύστες για προστασία των ακτών σε μήκος χιλιομέτρων , και σε άλλα σημεία τσιμεντένιοι ογκόλιθοι που θα κληθούν να προστατεύσουν όχι μόνο νόμιμα κτίσματα αλλά και τα τσιμεντένια κατασκευάσματα στη ξηρά (ιδιωτών και δήμων) που από την μελέτη θεωρούνται κύριοι υπεύθυνοι της διάβρωσης!
  3. Η εκκωφαντική απουσία παράλληλης πολεοδομικής μελέτης των κτισμένων παραθαλάσσιων περιοχών, όπου η ανοχή σε πολεοδομικά εγκλήματα όπως το κτίσιμο στο αιγιαλό ή η κατασκευή δρόμων σε αυτόν ή ακόμη και σε μπαζωμένη θάλασσα, μετατρέπει τις “σκληρές’ λύσεις των ογκολίθων προστασίας σε μονόδρομο, κάτι που όμως καταργεί την κολυμβητική αξία της παραλίας. Ας έχουμε πάντα κατά νου ότι εγκληματικά λάθη στον αιγιαλό ευνοούν τη διάβρωση.

Είναι πλέον προφανές ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα:

  1. Την άμεση λήψη αποφάσεων για την κάλυψη τόσο του κενού της Μελέτης που προαναφέραμε (Καλαμάκι) όσο και πρωτίστως του μεγάλου κενού του θαλασσίου μετώπου του μεγαλύτερου μέρους του Δήμου Πατρέων.
  2. Τη άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως του Πολεμικού Ναυτικού, που επιμένει να επιτρέπει “έξαλες” κατασκευές και μόνο, ώστε να υιοθετηθουν πιο ευέλικτες και πιο φιλικές με το θαλάσσιο περιβάλλον λύσεις αντί του “παντού τσιμεντένιες κατασκευές”
  3. Τη λήψη μέτρων για την απελευθέρωση προς τη θάλασσα σοβαρού μέρους των φερτών υλικών που εγκλωβίζονται στα φράγματα, ως ουσιαστική και απόλυτα ήπια αντιδιαβρωτική πολιτική.
  4. Την απαγόρευση της λήψης των αμμοχάλικων από τις κοίτες των ποταμών , που στερεί από τις θάλασσες τα φέρτα υλικά των ποταμών , μια τακτική για την οποία , η μελέτη δεν αναφέρει τίποτα!!\
  5. Την επιθεώρηση όλου του θαλασσίου μετώπου του καλλικρατικού Δήμου Πατρέων με στόχο την διαπίστωση των καταστροφικών για τον αιγιαλό επεμβάσεων (κτίσματα, μάντρες, στηθαία, δρόμοι), ιδιωτών και Δήμων και την θέση προτεραιοτήτων για τη σταδιακή άρση τους.  Είναι ανάγκη η αποκατάσταση της νομιμότητας, της ελεύθερης πρόσβασης όλων στις ακτές ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως πικρά απέδειξε η πυρκαγιά στο Μάτι, ο σχεδιασμός για την ανυποχώρητη κατάργηση έργων (πρόβολοι και συναφή) που “φτιάχνουν” μια παραλία και οδηγούν στη διάβρωση της άλλης.

 

Οι ενέργειες της Περιφέρειας

Έργα προϋπολογισμού 23,6 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει η ολοκληρωμένη Μελέτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση διάβρωσης των ακτών της Δυτικής Αχαΐας.

Η μελέτη περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε ακτογραμμή συνολικού μήκος 13.6 χιλιομέτρων, των Δήμων Πατρέων (περιοχές Μονοδένδρι, Βραχναίικα και Τσουκαλαίικα) και Δυτικής Αχαΐας (περιοχές Νιφοραίικα, Καλαμάκι και Αλισσός).

Στα έργα περιλαμβάνονται αποσπασμένοι έξαλλοι κυματοθραύστες, έργα θωράκισης της ακτογραμμής καθώς και εγκάρσιοι πρόβολοι.

«Η διάβρωση των ακτών είναι ένα επιθετικό φαινόμενο που δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο λόγω των κλιματικών αλλαγών. Η Περιφέρεια παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση του ενώ παράλληλα έχει στην ευθύνη της και το σχεδιασμό για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», τόνισε στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά, έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη, που καλύπτει τα δυο τρίτα της περιοχής από την Πάτρα έως τον Άραξο. Θα είναι από τα πρώτα ενταγμένα έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών στην Ελλάδα».

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για