Πάτρα: Αυξάνεται η ανάγκη για ένα πιάτο φαγητό

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το έτος 2017, εξαιρετικά υψηλή θέση καταλαμβάνει σε ανεργία και φτώχεια καταλαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Η Πάτρα, η πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας είναι μία από τις πρώτες πόλεις στην Ελλάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων και διαβιούντων κάτω από τα όρια της φτώχειας πολιτών, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν την ανάγκη για ένα πιάτο φαγητό.
Στη Πάτρα είναι μεγάλο το έργο της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της φτώχειας και συγκεκριμένα στον τομέα των συσσιτίων.

 

>Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι η εκκλησία ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα και καλύπτει τις ανάγκες του ως μικτού προσκυνητή κατά τον Αγ. Γρηγόριο τον Θεολόγο, αφενός μεν με πνευματικό κέντρο το μυστήριο της θείας λειτουργίας προσφέρει το σώμα του Χριστού, αφετέρου δε για να απαλύνει την άλλη υπόσταση του σώματος.
«Eπειδή η πατρίδα μας διέρχεται μια πολυεπίπεδη κρίση η εκκλησία ως φιλόστοργη μητέρα φρόντισε και φροντίζει να καλύψει και τις υλικές ανάγκες των πολιτών. Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών στο πλαίσιο της εμπράκτου και εκκλησιαστικής προσφοράς της αγάπης προσφέρει συν της άλλοις ανακούφιση στους εμπερίστατους αδελφούς μας είτε είναι Έλληνες, είτε Χριστιανοί, είτε άλλου θρησκεύματος και βρίσκονται στην πόλη μας μέσα από τα συσσίτια είτε στην κεντρική δομή είτε των ενοριών. Αναφέρομαι χαρακτηριστικά στο κεντρικό συσσίτιο «Άρτος Αγάπης» αλλά και στα συσσίτια των ενοριών, στην προσπάθεια να καταβάλει για τους μη δυναμένους να προσέλθουν στα συσσίτια με τη διανομή τροφής κατ’ οίκων αλλά και σε ενοριακές τράπεζες αγάπης που παρέχουν ενίσχυση και συνδρομή υλική στους αδελφούς. Οτιδήποτε είναι δυνατό το πράττουμε εφαρμόζοντας την εντολή της αγάπης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού «αγαπάτε αλλήλους» και εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα βαθύτατα αισθήματα της αγάπης μας ως μέλη της εκκλησίας».
>Από τη πλευρά του ο π. Παναγιώτης Ταρσινός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το συσσίτιο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα της Ι.Μ.Π, τόνισε ότι το μέγεθος της ανάγκης των συμπολιτών μας διακρίνεται όλο και περισσότερο μέσα από τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων.
«Να αναφέρω, ότι το συσσίτιο ξεκίνησε με 25 άτομα το 2001 και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει τα 55 σε αριθμό. Επιπλέον, κάνουμε διανομή κατ΄ οίκον σε πάνω από 124 άτομα καθημερινά».
>Ο π. Ερμόλαος Μασσαράς υπεύθυνος του συσσιτίου της Αγίας Σοφίας Πατρών υπογράμμισε πως το συσσίτιο ξεκίνησε το 2014 με 90 άτομα, καθώς σήμερα εξυπηρετούνται 88 άτομα.
«Ο λόγος που τα άτομα που σιτίζονταν σε εμάς μειώθηκαν είναι επειδή έκτοτε απευθύνθηκαν στο κεντρικό συσσίτιο της Ι.Μ.Π από το 2016 και μετά»
>Ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης για το συσσίτιο του Αγίου Ανδρέου Πατρών ανέφερε ότι το συσσίτιο ξεκίνησε το 1996 με 30 άτομα και σήμερα ξεπερνάνε σε αριθμό τα 60.
>Ο π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας υπεύθυνος για το συσσίτιο της Αγίας Βαρβάρας Πατρών, επεσήμανε ότι οι ανάγκες για ένα πιάτο φαγητό αυξάνονται μέρα με την ημέρα. «Συγκεκριμένα, εμείς ξεκινήσαμε το πρώτο συσσίτιο το 2010 με 81 άτομα και σήμερα έχουμε φτάσει τα 87. Ομως πρέπει να τονίσω, ότι κάνουμε διανομές κατ’οίκον σε καθημερινή βάση σε πάνω από 65 οικογένειες που έχουν ανάγκη».
>Προβληματισμένος για τις αιτήσεις για να μπορούν να φάνε οι πολίτες από το συσσίτιο της Αγίας Τριάδας Πατρών ήταν ο π. Ανδρέας Γεωργακόπουλος. Ο π. Ανδρέας ανέφερε ότι το συσσίτιο της Αγίας Τριάδας ξεκίνησε το 1998 με 40 άτομα.
«Σήμερα τα άτομα που σιτίζονται φτάνουν τα 82. Όμως, να αναφέρω ότι οι αιτήσεις που έχω αυτή τη στιγμή ξεπερνάνε τις 8 οπότε υπολογίστε ότι θα φτάσουμε τα 100 άτομα πολύ σύντομα» κατέληξε
>Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης επεσήμανε ότι χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν την ανάγκη για ένα πιάτο φαγητό. Ο Δήμος κάνει μεγάλη προσπάθεια να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.
>Τέλος, η κοινωνική λειτουργός του κοινωνικού οργανισμού του Δήμου Πατρέων Αμαλία Τράκα τόνισε ότι το 2016 που ξεκίνησε την λειτουργία του το συσσίτιο του Δήμου Πατρέων στην περιοχή της Πλαζ σιτίζονταν 30 άτομα ενώ σήμερα σιτίζονται 384 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Δήμος κάνει και διανομή κατ’οίκον σε πάνω από 450 οικογένειες την εβδομάδα.

 

Ποιος δικαιούται σίτιση;

 

Ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Πέτρος Ρηγάτος τόνισε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού λειτουργίας των συσσιτίων για τη συμμετοχή των πολιτών στα συσσίτια της Μητρόπολης, απαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Επιπλέον, όσοι πληρούν τα κριτήρια, θα πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ειδικότερα, όσον αφορά τους σιτιζομένους θεσμοθετούνται τα εξής κριτήρια.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας και να είναι:
• Eλληνες, μόνιμοι κάτοικοι
• Ομογενείς μόνιμοι κάτοικοι
• Αλλοδαποί οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι μόνιμοι κάτοικοι και διαθέτουν άδεια παραμονής και θεωρημένο διαβατήριο.

 

Οι κατηγορίες δικαιούχων είναι οι ακόλουθες:

 

1. Άστεγοι, άνεργοι, μοναχικά άτομα και οικογένειες, ανασφάλιστοι χωρίς καμία επιδότηση ή τουλάχιστον με ασφαλιστικό ταμείο ΟΓΑ, ή βιβλιάριο απορίας ή με επιδότηση από την Πρόνοια.
2. Α) Το εισόδημα του ενδιαφερομένου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως εάν πρόκειται για μοναχικό άτομο.
Β) Για δύο άτομα τα οποία ζουν κάτω από την ίδια στέγη, το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ ετησίως.
Γ) Για τα τρία άτομα τα οποία ζουν κάτω από την ίδια στέγη, το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 8.000 ευρώ ετησίως.
Δ) Για τα τέσσερα άτομα και άνω το εισόδημα στην οικογένεια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ ετησίως.
3. Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα πρέπει να εργάζονται κάπου μόνιμα ή εάν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες να αδυνατούν λόγω οικονομικών συγκυριών να καλύψουν τα προς το ζην αναγκαία.

 

Οι διευθύνσεις των συσσιτίων για τους δικαιούχους
Δήμου Πατρέων στην οδό Πολυτεχνείου 90
Κεντρικό Ι.Μ.Π στην οδό Φιλοποίμενος 27
Ατόμων με ειδικές ανάγκες της Ι.Μ.Π στην οδό Νεοφύτου 14, Άνω πόλη
Αγίας Σοφίας Πατρών στην Πλατεία Νίκης 7
Αγίου Ανδρέου Πατρών στην οδό Κοραή 7
Αγία Βαρβάρα Πατρών στην οδό Καποδιστρίου 34-36
Στην Αγία Τριάδα Πατρών στην οδό Μητροδώρου 17

 

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΡΗΓΑΤΟΥ*

 

*Απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου στο αντικείμενο της Επικοινωνίας και των Ψηφιακών Μέσων, Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και υποψήφια Μ.Δ.Ε στη Σύγχρονη Δημοσιογραφία στο ΕΑΠ.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για