Άντεξε η Ζάκυνθος στα 6,4 ρίχτερ! Συνεχείς μετασεισμοί! Τι λένε οι σεισμολόγοι – ΒΙΝΤΕΟ

Ο ισχυρός σεισμός των 6,4 ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:54  στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου και έγινε αισθητός στην Ηλεία αλλά και μέχρι την Αττική.

Το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.

Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους της Ζακύνθου.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί από το χτύπημα του Εγκέλαδου παρα μόνο υλικές ζημιές.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο, Νωρίτερα το νησί είχε βυθιστεί στο σκοτάδι, εξαιτίας του μεγάλου σεισμού.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως ο σεισμός που σημειώθηκε στις 1:54 ήταν ο κύριος.

«Έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό», πρόσθεσε.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για