ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο αθλητής του «Ηφαιστου Πάτρας» που συμμετείχε σε διεθνή επίδειξη μόδας στην Σρι Λανκα

Όπως ο πολιτισμός, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι δημόσιοι χώροι, έτσι η μόδα και η ομορφιά είναι τομείς οι οποίοι πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε όλους, όποια και αν είναι η αναπηρία.

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός πως η μόδα αγκαλιάζει όλο και περισσότερο τη διαφορετικότητα. Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, βλέπουμε συχνότερα μοντέλα με αναπηρία ή προσωπικότητες να ποζάρουν σε καμπάνιες, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, να περπατούν σεπασαρέλες.

Ο 38χρονος Παναγιώτης Κοντογιάννης, ο οποίος μένει στις Καμάρες Αιγίου και ασχολείται κυρίως με το μπάσκετ με αμαξίδιο και είναι αθλητής του Ηφαιστου Πάτρας, πήρε μέρος στην “Massira Inclusive”, ή αλλιώς Επίδειξη μόδας χωρίς αποκλεισμούς, στα πλαίσια της Ασιατικής και Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μόδας η οποία έλαβε χώρα τέλη Σεπτεμβρίου στη Σρι Λάνκα.

Πως ξεκίνησαν όλα

«Πριν έναν χρόνο περίπου, η Γαλλίδα σχεδιάστρια Nawal Benzaouia επικοινώνησε μαζί μου μέσω του προφίλ μου στο Instagram, προτείνοντάς μου να ασχοληθώ με τον χώρο της μόδας ως μοντέλο» εξηγεί ο Παναγιώτης όσον αφορά τη γνωριμία του με τη σχεδιάστρια. Έκτοτε η ιδέα απλά υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού του Πάνου ώσπου έφτασε η στιγμή η Nawal να επικοινωνήσει εκ νέου μαζί του και να του κάνει την πρόταση να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη επίδειξη η οποία είχε σαν στόχο να περάσει το μήνυμα της ομορφιάς για όλους.

Η συγκεκριμένη σχεδιάστρια-ακτιβίστρια ασχολείται γενικότερα με δράσεις που στοχεύουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Με τον συνεργάτη της,  Rex Christy Fernando, κατάφεραν με επιτυχία μία από τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες της: να οργανώσουν μία επίδειξη «χωρίς αποκλεισμούς».

Αυτή η επίδειξη αποτελείτο από διεθνή μοντέλα από εννέα διαφορετικές χώρες και σχεδιαστές έξι εθνικοτήτων. Τα μοντέλα προέρχονταν από Ουκρανία, Λευκορωσία, Αγκόλα, Νότια Αφρική, Φινλανδία, Γαλλία, Ινδία και Ελλάδα.

 

Μοναδική εμπειρία

Ο Παναγιώτης είχε πάρει μέρος και στο παρελθόν σε παρόμοιες εκδηλώσεις οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Όπως λέει ο ίδιος, υπάρχουν και στη χώρα μας άτομα τα οποία ασχολούνται με το χώρο της μόδας όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, στο εξωτερικό, η διοργάνωση τέτοιου είδους εκδηλώσεων είναι πιο συχνή.

Στην Ελλάδα, ο πρώτος που περπάτησε σε πασαρέλα, ήταν ο Μιχάλης Σεϊτης, ο παραολυμπιονίκης του στίβου στο περσινό Madwalk και μάλιστα φορώντας βερμούδα και δείχνοντας το τεχνητό μέλος του.

«Ήταν μια εμπειρία μοναδική, κατά τη διάρκεια της οποίας συνάντησα άλλα άτομα, με τα οποία γίναμε φίλοι, ανταλλάξαμε απόψεις», συνεχίζει.

Το σημείο στο οποίο εστιάζει είναι ότι στη συγκεκριμένη χώρα, ήταν όλα πολύ διαφορετικά, πολύ μακριά από τα ευρωπαϊκά στάνταρ και στερεότυπα, ένας διαφορετικός πολιτισμός με νοοτροπία αλλιώτικη, η οποία ήταν έτοιμη να δεχτεί τα πάντα.

Σίγουρα θα το έκανε ξανά, η εμπειρία ήταν καταπληκτική και το μήνυμα το οποίο θέλει ο Παναγιώτης να περάσει είναι πως «η μόδα και κατ’ επέκταση ομορφιά υπάρχει σε όλους, ανάπηρους και μη».

Ο  κόσμος λοιπόν είναι έτοιμος να κοιτάξει με άλλη ματιά την αναπηρία, κάτι το οποίο θα έπρεπε να προβάλλεται περισσότερο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της κάθε χώρας. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να γνωρίζουν  ότι ίσως να μην είναι εύκολο αλλά μπορούν να πετύχουν ό,τι θέλουν και έχουν πάθος για αυτό.

της Κωνσταντίνας Γκατζούνα

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για