Προβληματισμός για τον Μεσογειακό κυκλώνα που φαίνεται να πλησιάζει στα Δυτικά την Παρασκευή-Κλειστό το Ρίο

Πτώσεις δένδρων και… θερμοκρασίας κι απαγορευτικό στις θάλασσες λόγω των θυελλωδών ανέμων έφερε στην επίσκεψή του στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα ο «Ξενοφών» στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της παρουσίας του στην περιοχή.

Η κακοκαιρία, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά τους ανέμους θα παραμένει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή ενώ αναμένονται και κάποιες «επιλεκτικές» βροχοπτώσεις.

Για την ώρα ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να πνέουν στο στενό Ρίου Αντιρρίου. Η κυκλοφορία στη Γέφυρα γίνεται χωρις περιορισμούς αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. Το πορθμείο Ρίου Αντιρρίου παραμένει κλειστό από χθες.

Πόντου και Πατριάρχου Ιωακείμ

Αυτό ωστόσο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με τους μετεωρολόγους είναι η κίνηση ενός πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού από το απόγευμα της Παρασκευής. Στα προγνωστικά μοντέλα φαίνεται πως υπάρχει για την ώρα διχογνωμία σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί.

Τα μισά στοιχεία δείχνουν ότι το βαρομετρικό χαμηλό θα περάσει πάνω από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα και τα άλλα μισά ότι θα κινηθεί προς τα δυτικά και τη Σικελία.

Αν ισχύει το πρώτο σενάριο το Σαββατοκύριακο πιθανόν οι άνεμοι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο και ίσως φθάσουν τα 12 μποφόρ ενώ θα συνοδευτούν από βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.

Εντυπωσιακή ήταν η πτώση της θερμοκρασίας. Στο μετεωρολογικό σταθμό στον Ρωμανό Πατρών παρατηρήθηκε πτώση της τάξεως των 12oC (από 30 στους 18oC) και στο στο Άνω Καστρίτσι αντίστοιχα της τάξεως των 11oC (από 25 στους 14oC) σε διάστημα περίπου 15 ωρών.

Την ίδια στιγμή πνέουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι οι ριπές των οποίων φθάνουν κατά περιόδους τα 7-8bf εντός της πόλης (και κυρίως στα βόρεια τμήματα αυτής) ενώ η μέγιστη ταχύτητα στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας καταγράφηκε στον Ρωμανό, όπως φαίνεται παρακάτω, και ήταν τα 87km/h (9bf)!

Η ένταση των ανέμων, με μικρές αυξομειώσεις, θα παραμείνει σε ανάλογα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο μισό της Παρασκευής!

Δείξτε την απαιτούμενη προσοχή!

Εν τω μεταξύ, ασαφές παραμένει ακόμη το τοπίο όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, τόσο για την πόλη της Πάτρας όσο και για την ευρύτερη περιοχή της δυτικής χώρας, από την Παρασκευή το βράδυ και κυρίως κατά την διάρκεια του Σ/Κ, καθώς η τροχιά του μεσογειακού κυκλώνα (medicane) που θέλουν τα προγνωστικά μοντέλα να σχηματίζεται στα νότια τμήματα του Ιονίου πελάγους, δεν είναι δυνατόν ακόμη να προσδιοριστεί.

Από τους θυελλώδεις ανέμους χθες έπεσαν δένδρα σε πολλές περιοχές του κέντρου της Πάτρας αλλά και πέριξ αυτού.

Στην Τριών Ναυάρχων, πριν από λίγο. Πηγή φωτογραφιών: Facebook

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για