Αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριo – BINTEO

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο Ιανουάριο προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως είπε, η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου και εντός της εβδομάδας θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή για την επιτάχυνσή της.

Η υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους θεσμούς πως δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε διαρθρωτικό το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, που είχε νομοθετηθεί για να εφαρμοσθεί το 2019, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη διαπραγμάτευση. Οι θεσμοί, είπε, δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ερωτηθείσα από τον Νίκο Χατζηνικολάου για τα σενάρια περί “ήπιας περικοπής συντάξεων”, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η υπουργός ήταν κατηγορηματική πως δεν υφίστανται. Χρειάζεται, είπε, να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς, προκειμένου να διαπιστώσουν και εκείνοι πως το μέτρο δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά.

Χαρακτήρισε “εμμονική” τη στάση που κράτησε το ΔΝΤ κατά την 2η αξιολόγηση, όταν και τότε η κυβέρνηση είχε ζητήσει να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, σημειώνοντας ότι η στάση των Ευρωπαίων ήταν διαφορετική από αυτή του ΔΝΤ.

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού έως το 2070, ενώ το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είναι πεπεισμένο ότι οι στόχοι των πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μπορούν να επιτευχθούν χωρίς καμία παρέμβαση στις συντάξεις. Πρόσθεσε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πέραν του πλεονάσματος 3,5%, που για το 2019 φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ και το 2022 θα ανέλθει σε 3,5 δις. ευρώ. Μέσα σε αυτόν τον χώρο, είπε, εντάσσονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, επίδομα ενοικίου, κ.α.

Για τις 43.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, η υπουργός είπε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα να πληρωθούν όλες έως το τέλος του έτους. Για τις επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, η υπουργός είπε ότι από τις 20 που είναι σε ισχύ έχουν επεκταθεί ήδη οι επτά και συνεχίζεται η εξέταση της δυνατότητας επέκτασης των υπόλοιπων.

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία περίπου 75.000 νέων θέσεων εργασίας έως τα μέσα του 2019, με επίκεντρο τους νέους επιστήμονες, για τους οποίους θα προβλέπονται μισθοί υψηλότεροι από αυτούς που δίνονταν στα προηγούμενα προγράμματα.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για