ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ | 29/06 | 21:30 πεζ. Τριών Ναυάρχων ορχήστρα αστικής λαϊκής μουσικής Φιλαρμονικής Εταιρείας – Ωδείο Πατρών.

Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής Φιλαρμονικής Εταιρίας – Ωδείο Πατρών

Η επιμέλεια-διδασκαλία-ενορχήστρωση ανήκει στον μουσικό Σπύρο Δελέγκο, καθηγητή της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

Η “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” στην παρούσα φάση απαρτίζεται από 21 μουσικούς, συνδυάζοντας νυκτά έγχορδα (μαντολίνο, μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες), πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, τρομπέτα), ακορντεόν, βιολί και κρουστά. Η ορχήστρα επικεντρώνεται στην αστική λαϊκή μουσική του παρελθόντος – ενός αρκετά πολυδιάστατου πεδίου λόγω των καταβολών από Ανατολή και Δύση – με στόχο να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πληθώρα των πτυχών της μουσικής αυτής.

Πρόκειται για ένα ιδιάζον εγχείρημα λόγω της συνύπαρξης οργάνων διαφορετικής φύσεως, που δεν είθισται να συναντιόνται στη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και λόγω της ενορχήστρωσης, η οποία, ενώ κινείται με σεβασμό και χωρίς εμμονή στο πλαίσιο του παλαιού ύφους, περιλαμβάνει και κάποιες προσεγγίσεις με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. Η γενικότερη πρωτοβουλία εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις λεγόμενες “εστουδιαντίνες”, ορχήστρες, όπου εμφανίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και ερμήνευαν λαϊκή μουσική των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής (Πόλη, Σμύρνη, Αθήνα κ.ά.). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, από τα οποία κάποια έχουν εγγραφεί στην κοινή συνείδηση ως Ρεμπέτικα και ανήκουν σε συνθέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Ασίκης, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Γιάννης Παπαιωάννου και κάποια προέρχονται από τον ευρύ χώρο της ανώνυμης δημιουργίας της αστικής παράδοσης.

Μπουζούκια 1: Αυγουστίνος Αγγελής, Γιώργος Μοιράγιας, Θεόδωρος Ντόλκας.

Μπουζούκια 2: Δημήτρης Παπαδόπουλος, Τάσος Τσεκούρας.

Μαντολίνο: Ανδρέας Κούφης

Μπαγλαμάδες: Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Δημήτρης Πετρίδης, Ισμήνη Κούφη.

Κιθάρες: Εύη Αγγελοπούλου, Εύη Ασπιώτη, Θοδωρής Γιαννόπουλος, Βαγγέλης Κουτσογιάννης, Σπύρος Μελιτσόπουλος, Νάσος Μπαρδάκης, Νίκος Φραγκούλης.

Πνευστά:

τρομπέτα: Γιώργος Ανδριόπουλος

φλάουτο, κλαρίνο: Λευτέρης Πετρόπουλος

Βιολί: Αριστείδης Λαύκας

Ακορντεόν: Κωνσταντίνος Σταυριανός

Κρουστά: Μαίρη Κάργα

Κόντρα Μπάσο: Νίκος Αβραντινής.

Τραγούδι: Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Νίκος Φραγκούλης.

Επιμέλεια-ενορχήστρωση-διδασκαλία: Σπύρος Δελέγκος (τρίχορδο μπουζούκι, μπαγλαμάς, τραγούδι)

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για