Πάτρα: «Έφυγε» ο Θωμάς Ανδρουτσέλλης – Ο επιστήθιος φίλος του Κωστή Στεφανόπουλου και σπουδαίος πολιτικός μηχανικός

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς μηχανικούς της Πάτρας, Θωμάς Ανδρουτσέλλης. Οι οικείοι τον φώναζαν Τόμη. Είχε αποφοιτήσει το 1956 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ διατέλεσε και πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, την πενταετία 1962-1967.

Η σχέση με τον Κωστή Στεφανόπουλο

Ήταν έμπιστος φίλος του αείμνηστου, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου και οι «μονομαχίες» τους, στο σκάκι και στο τένις, αλλά και η κολύμβηση στην παραλία του Ρίου άφησαν εποχή.

Καταγόταν από την Κέρκυρα όμως αγάπησε πολύ την Πάτρα και είχε αναλάβει σημαντικά ιδιωτικά έργα με εξειδίκευση στις μελέτες και κατασκευές ενώ πρόσφερε τις επιστημονικές του γνώσεις στη μελέτη και κατασκευή σημαντικών ιδιωτικών έργων στην Πάτρα, αλλά και γειτονικούς νομούς.

Οι μεγάλες επιτυχίες

Η Βιομηχανία Δερμάτων (παλαιότερα στη Λεύκα), η ΑΜΓΚΡΕ (σε συνεργασία με τον συμπολίτη μηχανικό Χρήστο Χριστόπουλο), το εργοστάσιο της Χαρτοποιϊας, η Χαρτοποιϊα ΕLITE, το κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Τριών Συμμάχων, τα κτίρια όπου στεγάζονται οι κλινικές των Γρ. Σολωμού και Δ. Πούντζα, το κεντρικό ταχυδρομικό κτίριο (Μαιζώνος και Ζαΐμη κ.α.) είναι κάποια από αυτά.

 

Ο Θωμάς Ανδρουτσέλλης μιλάει στην παράδοση του Κολυμβητηρίου της Αγυιάς – Πηγή φωτό Πελοπόννησος

Στη δεκαετία του 1980, μαζί με τους γιούς του, Γιώργο και Μιχάλη, δημιούργησαν την τεχνική εταιρεία Θ.Γ.Μ. Ανδρουτσέλλης, αναλαμβάνοντας έργα τόσο στην Πάτρα, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας, στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, τα κτίρια της εταιρείας ΙΟΛΗ, στη Λαμία, τα εργοστασιακά συγκροτήματα τρης Πάτρας, Β.Γ.Σπηλιόπουλος, Χ.Γ. Κρητικός, Μανιατόπουλος, VESO MARE, UNISOL-Ανδριόπουλος, CARREFOUR, Παπαστράτος στο Αγρίνιο κ.α.

Ακόμη συνεργάστηκαν με τις εταιρείες ΑΒΕΞ και Φραγκοπαναγιώτης, σε έργα με ξύλινες κατασκευές αλλά και σιδηροκατασκευές.

Η κηδεία του Τόμη Ανδρουτσέλλη έγινε σήμερα στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Πελοπόννησος»

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για